Prima pagină » Razboi în Ucraina » Oficialii ucraineni spun că nu vor ceda teritorii Rusiei, inclusiv Crimeea
Oficialii ucraineni spun că nu vor ceda teritorii Rusiei, inclusiv Crimeea

Oficialii ucraineni spun că nu vor ceda teritorii Rusiei, inclusiv Crimeea

06 apr. 2023, 23:20,
în Razboi în Ucraina

Înalți oficiali ucraineni au insistat joi că Ucraina va face zero concesii teritoriale în lupta sa împotriva Rusiei, în urma declarațiilor unui adjunct din biroul președintelui ucrainean despre viitorul Crimeei.

În comentariile raportate pentru prima dată miercuri de Financial Times, consilierul superior Andriy Sybiha a spus că dacă o contraofensivă ucraineană a împins forțele ruse înapoi la granița administrativă cu Crimeea, „suntem gata să deschidem (o) pagină diplomatică pentru a discuta acest lucru”

„Nu înseamnă că excludem calea de eliberare (a Crimeei) de către armata noastră”, a adăugat Sybiha.

De ce este notabil

Sugestia că regiunea Crimeea ar putea fi vreodată negociată a fost în esență tabu pentru oficialii ucraineni încă de la începutul războiului.

Rusia a anexat peninsula Mării Negre în 2014, într-o mișcare denunțată de Ucraina și mulți aliați occidentali ca încălcare a dreptului internațional. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va lua înapoi teritoriul în timp ce țara luptă împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei, lansată la opt ani după ce a ocupat peninsula.

Cele două țări nu au purtat discuții pentru a pune capăt luptei de un an.

Liderii ucraineni își reafirmă poziția

Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a părut să reafirme joi poziția intransigentă a Ucrainei față de Crimeea. Yermak a spus că „întoarcerea tuturor teritoriilor ucrainene” este cheia.

„Vom întoarce tot ce este al nostru, iar inamicul va fi adus în fața justiției”, a scris Yermak pe Twitter.

Un alt oficial înalt din biroul președintelui, Mykhailo Podolyak, a declarat într-un tweet că baza „negocierilor reale” cu Kremlinul este „retragerea completă a grupurilor armate ruse dincolo de granițele recunoscute internațional ale Ucrainei în 1991. Inclusiv Crimeea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *