Pentru reporterii bzi.ro, oficialii din cadrul Ministerului Culturii au confirmat faptul că, în urma ridicării controlului judiciar şi a interdicţiei de a ocupa o funcţie publică, Beatrice Rancea va reveni pe postul de manager al Operei Naţionale Iași.
Update: Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS din cadrul ONRI a declarat pentru reporterii Cotidianului BZI că în cazul managerului Beatrice Rancea ar trebui să existe o evaluare a activității realizată de Ministerul Culturii.
Am luat act de decizia ministerului și anume repunerea în funcție a managerului Beatrice Rancea în urma ridicării controlului judiciar, a revocării care a survenit evident în urma contestație de către managerul în cauză și conform legii bineînțeles nu mai existau motive pentru a mai menține acea suspendare. Dar din câte știm ar fi trebuit să aibă o evaluare, managerul Beatrice Rancea, pentru toată perioada, de altfel o evaluare pe care o așteptam de mult, și am spus o de atâtea ori și la proteste am mare mirare ar fi ca în urma tuturor rapoartelor, două rapoarte ale Ministerului Culturii, rapoarte ale Curții de Conturi, dosar instrumentat pentru presupuse fapte penale, deci inculpat, dumneaei și împreună cu echipa dumneaei. Iarăși stau și mă întreb oare ce notă va lua la această evaluare sau când va fi această evaluare. Bănuiesc că ministerul și domnul ministru Bogdan Gheorghiu sunt conștienti de faptul că e o situație extrem de delicată și anume având în vedere acuzațiile din acel dosar și ne referim la lucruri de natură financiară, cred că s-ar impune sau se impune o urgentarea acestei evaluări pentru cât se poate de corectă cu toate documentele pe masă rapoarte și luarea în calcul evident și a dosarului în cauză sigur există prezumția de nevinovăție dar din moment ce s-a instrumentat un asemenea dosar mi-e foarte greu să cred că sunt lucruri de ne luat în calcul sau ușor de tratat de aceea cred că responsabilitatea întreagă îi aparține ministerului pentru a avea grijă de ce se întâmplă cu fondurile instituției în care lucrăm și așteptăm să vedem ce decizie va lua ministerul.
De altfel, bineînțeles știm cu toții că o asemenea anchetă de cele mai multe ori duce către un proces penal. Sigur există prezumția de nevinovăție am mai spus-o de atâtea ori dar acuzațiile sunt destul de grave și nu putem trata cu ușurință sau cu dezinteres asemenea acuzații și de aceea la finalul unor asemenea anchete se trimite spre judecată dosarul. Conform legii așa cum acum a fost ridicată suspendarea la trimiterea în judecată. ar trebui suspendat contractul de management. Problema este cum vom gestiona lucrurile până atunci. De aceea eu zic că întreaga responsabilitatea aparține ministerului pentru că organele de anchetă au ritmul lor au pași de făcut pe care nu-i cunoaștem și nu putem ști când va fi poate fi mâine acel proces poate fi poate dura mai mult și eu cred că pentru bunul mers al instituției ar trebui tranșată și clarificată situația cât de repede posibil. Atât vă pot spune momentan
Așadar, Ministerul Culturii se supune legislaţiei în vigoare şi o va repune pe Beatrice Rancea pe funcţia amintită mai sus.
Beatrice Rancea a scăpat de controlul judiciar
Fosta și viitoarea manageră a Operei Naționale Iași a scăpat de sub controlul judiciar impus într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei
„În baza disp.art.2151alin.5 Cod procedură penală cu referire la art.213 alin.6 Cod procedură penală revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpata Rancea Beatrice – cu datele de stare civilă şi domiciliul anterior indicate”, se arată în decizia instanței.
Beatrice Rancea a fost suspendată din funcția de director al Operei Naționale Române din Iași pe 3 martie 2021. Legal, la acea dată, Ministerul Culturii a acționat din prisma faptului că măsura de control judiciar prevedea faptul că Rancea nu poate ocupa nicio funcție publică.
Contactată telefonic pentru a oferi un punct de vedere asupra informațiilor prezentate de BZI.RO, Beatrice Rancea are telefonul închis.
Beatrice Rancea suspectă într-un dosar de fraudă! Este cea mai mare fraudă de la o instituție de cultură din România
În luna martie 2021, procurorii români au efectuat o anchetă într-un dosar de delapidare. BZI.RO a relatat, în exclusivitate, de mai multe ori faptele reprobabile care se produc în interiorul Operei Naționale Române Iași.
Alice Simona Gogan a fost cea care a sesizat procurorii cu privire la infracțiunile care s-au desfășurat în cadrul instituției. Aceasta a susținut că, printr-un management defectuos, bazat pe însușirea de bunuri și bani, pe falsificarea de acte contabile în scopul implementării unor cheltuieli fictive din gestiune, urmate de scoaterea frauduloasă a sumelor de bani și însușirea acestora, managerul instituției, împreună cu apropiați de-ai săi, ar fi păgubit instituția cu peste 500.000 de euro.
11 mandate de control judiciar dat de procurori pentru angajaţii Operei Naţionale Iași
În cursul dimineţii de 2 martie 2021, la ora 4.20, aşa cum vă prezenta Cotidianul BZI.RO, la Iași s-au dat 11 mandate de control judiciar pentru angajaţii din cadrul Operei Naţionale Iași. Vorbim despre faptul că procurorii au constatat că mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals.
Din această perspectivă perchezițiile făcute la Operă i-a vizati pe Alighieri Iațâc, Șef Partidă (considerat „mâna dreaptă” a managerului Beatrice Rancea din ultimii ani), sau pe Daniela Ștefan Năforniță, Șef Serviciu Financiar – Contabilitate, Resurse Umane și Salarizare, alături de alți angajați.