Prima pagină » Actualitate » Oficial! Certificatul verde, obligatoriu în România unde rata de infectare Covid-19 depăşeşte 3 cazuri la mie
Oficial! Certificatul verde, obligatoriu în România unde rata de infectare Covid-19 depăşeşte 3 cazuri la mie

Oficial! Certificatul verde, obligatoriu în România unde rata de infectare Covid-19 depăşeşte 3 cazuri la mie

16 sept. 2021, 12:30,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Este oficial! Românii vor putea intra la restaurant, mall și nunți doar cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare Covid-19 depășește 3 cazuri la mia de locuitori, conform unei hotărâri adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Mâine, 16 septembrie 2021, urmează să aibă loc o ședință de Guvern pentru adoptarea hotărârii menționate.

Certificatul verde Covid-19, obligatoriu în localitățile cu incidență peste 3 la mie

Aseară, 15 septembrie 2021, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a transmis faptul că cel puțin în localitățile unde incidența e peste 3 la mie ar putea să se ia această măsură.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Verificarea certificatului digital Covid-19

De asemenea, Arafat a precizat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată anti-Covid-19, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

Pentru ca acest lucru să intre în vigoare este nevoie de norme legale care să permită utilizarea certificatului verde în România.

În ceea ce privește nunților la care să se poată participa cu certificat verde, dr. Raed Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este „foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde.

Certificatul digital în România

În România, certificatul digital a intrat în vigoare de la 1 iulie. Vicepreședintele CNCAV Andrei Baciu, a declarat faptul că certificatul digital permite o abordare unitară la nivel european.

”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (…) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cei care doresc să intre în posesia certificatului pentru a călători o pot face de platforma oficială  https://certificat-covid.gov.ro. Românii au de urmat 10 pași simpli pentru a putea obține certificatul digital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`