Prima pagină » International » Oficial! Certificatele Covid-19 au o valabilitate de 9 luni fără o doză booster. Comisia Europeană a făcut anunțul
Oficial! Certificatele Covid-19 au o valabilitate de 9 luni fără o doză booster. Comisia Europeană a făcut anunțul

Oficial! Certificatele Covid-19 au o valabilitate de 9 luni fără o doză booster. Comisia Europeană a făcut anunțul

21 dec. 2021, 17:44,
BZI.ro, în International

Comisia Europeană a anunțat marți că certificatele Covid emise în blocul comunitar vor fi valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin împotriva coronavirusului, relatează Deutsche Welle.

Regula ar putea fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor statelor membre sau de o majoritate simplă în Parlamentul European însă oficialii de la Bruxelles sunt încrezători că măsura are o susținere solidă.

Decizia anunțată de executivul condus de Ursula von der Leyen vine în contextul răspândirii noii variante Omicron mult mai infecțioase a coronavirusului în Uniunea Europeană, la fel ca în restul lumii.

Comisia Europeană afirmă că o armonizare a perioadei de valabilitate a certificatelor Covid reprezintă „o necesitate pentru mișcarea liberă și sigură” și că este nevoie de o coordonare la nivelul UE.

Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național „pentru a oferi certitudini călătorilor și reduce perturbările”.

Comisia a introdus de asemenea o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul Covid.

O doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat.

Administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”.

Potrivit Comisiei Europene, în UE au fost emise 807 milioane de certificate Covid până în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *