Prima pagină » Radio » Actualitate » Oficial britanic, despre ce se întâmplă dacă ajung rachete rusești pe teritoriul NATO. „Nu este imposibil”

Oficial britanic, despre ce se întâmplă dacă ajung rachete rusești pe teritoriul NATO. „Nu este imposibil”

15 mart. 2022, 09:57,
în Radio

Ministrul britanic al Sănătății a precizat ce se întâmplă dacă ajung rachete rusești pe teritoriul NATO, în contextul în care duminică rușii au lovit o bază militară aflată la 24 de kilometri de granița cu Polonia. Sajid Javid a spus că acest lucru nu este imposibil, însă e improbabil să se întâmple una ca asta. Mai mult, potrivit acestuia, Alianța Nord-Atlantică ar reacționa în urma unui astfel de atac.

Războiul ruso-ucrainean se află în cea de-a treia săptămână de la debut, iar până acum nu s-au implicat și alte forțe beligerante. În pofida insistențelor președintelui ucrainean, NATO a preferat să nu intervină în acest conflict deoarece s-ar ajunge în mod sigur la escaladarea situației și izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial. Cu toate acestea, în ultima vreme, rușii au început să lanseze atacuri tot mai aproape de granița Alianței Nord-Atlantice. Acest lucru s-a întâmplat duminică, când a avut loc un bombardament asupra unei baze militare din vestul Ucrainei, la doar 24 de kilometri de granița cu Polonia.

Ce se întâmplă dacă ajung rachete rusești pe teritoriul NATO

Ajungerea unor rachete ruseşti pe teritoriul NATO nu este imposibilă, dar este foarte improbabilă, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid. Însă, oficialul britanic a precizat că Alianţa Nord-Atlantică va reacţiona prompt dacă se întâmplă acest lucru.

„Nu este imposibil… dar încă cred, în actuala etapă, că este foarte improbabil”, a declarat Javid pe BBC, întrebat în legătură cu posibilitatea ca rachete ruseşti să ajungă pe teritoriul NATO, după un atac survenit în weekend asupra unei baze militare ucrainene situate aproape de graniţa cu Polonia.
„Le-am comunicat foarte clar ruşilor, chiar înainte de începutul acestui conflict, că şi dacă un singur vârf de bocanc rus calcă pe teritoriul NATO, acest lucru va fi considerat act de război”, a afirmat ministrul britanic.

Forțele ruse au bombardat o bază militară din vestul Ucrainei, aflată la mai puțin de 30 de kilometri de granița estică a Alianței Nord-Atlantice. Raidul, care s-a dorit un mesaj pentru Occident, a făcut prăpăd. Cel puțin 35 de oameni au murit și peste 130 au fost răniți.

Rusia a atacat la câțiva kilometri de granița NATO

Forțele ruse au bombardat duminică o bază militară din vestul Ucrainei, aflată la doar 24 de kilometri de granița cu Polonia, țară membră a Alianței Nord-Atlantice. Ca urmare a acestui atac, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă o dată forţelor NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale.

Mai multe rachete rusești au lovit baza militară de antrenament din regiunea Liov, aflată la doar 24 de kilometri de graniţa Ucrainei cu Polonia, aşadar foarte aproape de teritoriul NATO.

„Peste 30 de rachete au fost lansate. De aceea cerem în continuare ca NATO să închidă cerul. Este absolut necesar să avem un sistem serios de apărare anti-aeriană”, a precizat Maksym Kozytskyi, guvernator Liov.

Acest raid poate fi văzut și ca un potențial avertisment pentru NATO, deoarece în trecut, instructori militari ai Alianţei au antrenat acolo trupe ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *