Luni, 15 martie 2021, ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost programată o ediţie ce a avut-o ca invitat pe Delia Roşu, oficial al echipei Ateneului Naţional din Iaşi. Alături de aceasta au fost abordate aspecte ce ţin de proiectele instituţiei ieşene în reabilitarea şi refacerea unor clădiri simbol precum fostul Cinematograf Victoria, Casa Bogonos din Păcurari, Casa Feldman de pe Cuza Voda sau atragerea de fonduri, naţionale sau internaţionale, pentru activităţi şi intitiative socio-cultural-artistice.
De asemenea, despre alte activităţi ce ţin de viaţa culturală şi artistică, evenimente de la Ateneu au fost alte puncte ale dialogului cu Delia Roşu.
Concret, un monument istoric administrat de Ateneul Naţional din Iaşi a intrat în atenţia reprezentanţilor Guvernului României
Casă, amplasată într-un cartier central, va fi refăcută complet. Concret, un monument istoric administrat de Ateneul Naţional din Iaşi a intrat în atenţia reprezentanţilor Guvernului României. Astfel, ministrul Fondurilor Europene, Marcel-Ioan Bolos, alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Alexe, au realizat, la finalul lui 2020, o vizită de lucru la Ateneul Naţional din Iaşi, pe tema protejării patrimoniului cultural material de pe plan local. În cadrul vizitei, primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica şi managerul Ateneului, Andrei Apreotesei, au prezentat paşii întreprinşi până în prezent în ceea ce priveşte monumentul istoric din Păcurari (Casa Bogonos). Imobilul este în administrarea Ateneului ieşean îl are în administrare începând din septembrie 2019, dar şi planurile pentru restaurarea şi includerea lui în circuitul turistic şi cultural al Iaşului.
Un alt pas important realizat de Ateneul Naţional din Iaşi a fost realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii
De la preluarea acestui imobil, echipa Ateneului s-a preocupat de cercetarea istoriei locului, a clădirii şi a familiei care l-a deţinut (aflând astfel că a aparţinut familiei Bogonos şi nu Buicliu, spre exemplu), prin realizarea studiilor specifice, respectiv, cel istoric şi cel arheologic, dar şi printr-o colaborare foarte strânsă cu instituţiile publice de pe plan local. Aici, de departe cel mai presant aspect de la preluarea acestui imobil l-a constituit identificarea fondurilor necesare restaurării şi revitalizării lui, în vederea înfiinţării unui Muzeu al Copiilor. Plecând de la discuţii cu reprezentanţii municipalităţii ieşene, continuând cu reprezentanţii Ministerului Culturii, ai Institutului Naţional al Patrimoniului, dar şi ai altor entităţi publice şi private din ţară, acest subiect a fost dezbătut inclusiv cu reprezentanţii NOROCC – Camera de Comerţ Norvegiano-Romana, for din care face parte şi Ateneul.