Prima pagină » Informații utile » Ocru, o culoare în vogă din vremea grecilor antici. Află istoria interesantă a acestei nuanțe de galben

Ocru, o culoare în vogă din vremea grecilor antici. Află istoria interesantă a acestei nuanțe de galben

01 iul. 2024, 14:25,
BZI.ro, în Informații utile

Culoarea ocru a devenit tot mai populară în ultimul timp. Această nuanță pământie este o combinație între galben, portocaliu și maro, oferind o notă clasică și complexă.

Nuanțele de ocru reprezintă o gamă bogată de culori pământii, variind de la tonuri de galben până la portocaliu și maro. Sunt utilizate pentru a crea o atmosferă clasică și profundă, adăugând eleganță și complexitate oricărui spațiu sau design, fiind preferate pentru calitatea lor de a aduce căldură și bogăție vizuală.

Culoarea Ocru

Din vremuri străvechi, ocru a fost utilizat în întreaga lume pentru diverse scopuri. Unii specialiști argumentând că aceasta ar fi chiar prima culoare folosită pentru a decora diverse textile sau suprafețe locuibile din spațiul omului preistoric. Există mai multe nuanțe ale acestei culori, de exemplu, în picturile rupestre preistorice, vechi de până la 35.000 de ani, se pot întâlni o varietate de nuanțe de maro sau portocaliu.

Cuvântul „ocra” provine din grecescul „Ochros”, care înseamnă „gălbui”. Pigmentul natural este întâlnit pretutindeni în lume acolo unde există cantități relativ mari de fier în sol. Fierul se oxidează și conferă pământului culorile caracteristice de ruginiu. Și deși avem tendința să ne gândim la o culoare galben-aurie când vorbim despre ocru, în funcție de celelalte elemente prezente în pământ, culoarea poate varia de la galben la roșiatic și brun, existând chiar și variante ușor violete și albastre.

Cu cât este mai mult oxid de mangan alături de oxidul de fier, cu atât culoarea devine mai maro. Numele dat unei anumite nuanțe de culoare se referă de obicei la locul unde pigmentul a fost extras. Exemple includ sienna și umber, denumite după orașul Siena și regiunea Umbria din Italia, precum și Spanish Red și Naples Yellow. Ultima, în forma sa originală, conține plumb toxic și nu mai este utilizată. Celelalte nuanțe de ocru natural, în schimb, sunt complet inofensive atât pentru om, cât și pentru mediu.

Misticismul acestei nuanțe

În vremuri străvechi, cel mai bun ocru provenea din Sinopia, un oraș de pe malul Mării Negre. Calitatea sa excepțională a făcut acest ocru valoros și a dus la transportul său purtând un sigiliu de calitate. Numele Sinopia sau Sinoper a fost chiar folosit în loc de numele de ocru.

În cultura aborigenă din Australia, ocru-ul de cea mai bună calitate era considerat extrem de valoros și căutat. Australia abundă în resurse naturale de ocru. Privind de sus continentul într-o zi senină, se pot observa culorile familiare ale peisajului, asemănătoare cu cele regăsite în picturile aborigene. Această experiență este una minunată și aproape mistică, în perfectă armonie cu motivele și modelele tradiționale văzute din cer, care au servit ca hărți înțelese doar de inițiați. Ocru-ul roșu de cea mai bună calitate era, de asemenea, învăluit în misticism. Doar bărbații anumitor triburi aveau privilegiul să acceseze locurile unde se găsea acest ocru. O dată pe an, aceștia făceau un pelerinaj care dura zile întregi și îi purta către locurile considerate sacre de către aborigeni.

Culoarea ocru este una dintre primele culori folosite de om pentru a își decora căminul. Această nuanță de galben este încă populară și la fel de apreciată ca acum 6000 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *