Prima pagină » National » Ocolirea limitatoarelor de viteză este legală sau nu? Iată regula mai puțin cunoscută de șoferi
Ocolirea limitatoarelor de viteză este legală sau nu? Iată regula mai puțin cunoscută de șoferi

Ocolirea limitatoarelor de viteză este legală sau nu? Iată regula mai puțin cunoscută de șoferi

10 sept. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în National

Conducătorii auto se întreabă adesea dacă ocolirea limitatoarelor de viteză este legală sau nu. Limitatoarele de viteză sunt montate în apropierea trecerilor de pietoni, a intersecțiilor sau a trecerilor la nivel cu calea ferată și sunt folosite de autorități pentru a-i determina pe conducătorii auto să reducă viteza. Unii șoferi fac slalom printre limitatoarele de viteză, însă acest gest se poate sancționa cu retragerea permisului de conducere. Iată regula mai puțin cunoscută de șoferi.

Ocolirea limitatoarelor de viteză este legală sau nu?

Foarte mulți șoferi nu reduc viteza atunci când întâlnesc limitatoarele de viteză și fac slalom printre denivelările montate de autorități. Conform Codului Rutier actualizat în 2024, ocolirea limitatoarelor de viteză nu este legală. Legea rutieră interzice pătrunderea pe contrasens prin încălcarea marcajului continuu sau în apropierea intersecțiilor, a trecerilor de pietoni, a trecerilor cu calea ferată și în alte situații similare.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevîzută în clasa a III-a de sancțiuni […] circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.”, stabilește Art 101 (d) din Codul Rutier.

Pătrunderea pe contrasens pentru a ocoli un limitator de viteză se sancționează cu o amendă cuprinsă între 990 și 1.320 de lei. Mai mult, în oricare dintre aceste situații, permisul de conducere se va reține pentru 60 de zile.

Sancțiune pentru șoferii care fac acest gest în trafic

Șoferii dau semnale luminoase folosind faza lungă pentru a transmite diverse mesaje altor participanți la trafic. Flash-urile și claxonul sunt două dintre cele mai întâlnite metode de comunicare folosite de șoferi. Mulți conducători auto nu țin cont de faptul că este ilegal să folosești flash-urile în trafic, fiind considerat un gest agresiv. Cei care încalcă această regulă pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor. Această abatere rutieră se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare. Nu vei fi amendat dacă dai flash-uri pentru a semnaliza un pericol sau pentru a permite altui șofer să intre în fața ta.

Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier. Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei.

,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”

O altă lege din Codul Rutier vizează acordarea amenzilor pe baza filmărilor înregistrate cu un radar mobil sau de o cameră omologată de monitorizare a traficului. Conform reprezentanților Inspectoratului General de Poliție, în baza acestor imagini pot fi constatate doar 6 abateri. Mai exact, șoferii vor fi sancționați dacă: au depășit viteza maximă legală, au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată, nu au respectat regulile privind circulația pe benzi, nu au respectat culoarea semaforului, nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată, au avut un comportament agresiv în trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *