Ochiul uman pare rezistent la SARS-CoV-2, au stabilit oamenii de stiinta! Pe măsură ce pandemia de coronavirus se răspândeste cu pasi repezi în întreaga lume, cu un efect atât de devastator, mulți dintre noi ne puneam aceleași întrebări. Cum se răspândește virusul? Cum mă protejez de infecție? Noi dovezi sugerează că cel puțin o parte din ochi poate fi de fapt rezistentă la SARS-CoV-2, chiar dacă este susceptibilă la alte tipuri de viruși.
Adevărul este că încă aflăm cum funcționează SARS-CoV-2. Orientările oficiale sugerează că principala modalitate de răspândire a virusului este prin picături respiratorii sau particule mici, evacuate din gura sau nasul persoanelor infectate și apoi inhalate de alții.
Dar nu numai așa circulă virusul. Aceleași picături și particule infecțioase pot ateriza pe suprafețe și pot fi transferate prin atingere – ceea ce înseamnă că infecția ar putea rezulta dacă atingeți ceva cu particule de virus și apoi vă atingeți gura, nasul sau ochii.
De ce ochiul uman pare rezistent la SARS-CoV-2?
În timp ce acest sfat general este repetat de autoritățile sanitare din întreaga lume, încă nu știm multe despre cum ar putea coronavirusul să intre în corp prin ochi, deși oamenii de știință sugerează că este „biologic plauzibil”.
Cu toate acestea, noi dovezi sugerează că cel puțin o parte din ochi poate fi de fapt rezistentă la SARS-CoV-2, chiar dacă este susceptibilă la alte tipuri de viruși.
Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit că corneea – cupola transparentă din partea din față a ochiului, care acoperă irisul și pupila – pare a fi rezistentă la infecția cu coronavirus.
„Descoperirile noastre nu demonstrează că toate corneele sunt rezistente”, spune microbiologul molecular Jonathan J. Miner, primul autor al studiului, potrivit Science Alert.
„Dar fiecare cornee donatoare pe care am testat-o a fost rezistentă la noul coronavirus. Este încă posibil ca un subgrup de oameni să aibă cornee care să susțină creșterea virusului, dar niciuna dintre corneele pe care le-am studiat nu a susținut creșterea SARS-CoV-2.”
În cadrul experimentelor folosind țesut corneean de la 25 de donatori umani, cercetătorii au expus țesutul ocular la trei virusuri separate: SARS-CoV-2, virusul Zika și virusul herpes simplex 1 (HSV-1, care produce leziuni la rece).
În explantele de cornee umane testate (care conțineau și unele țesuturi conjunctive, membrana care acoperă restul părții din față a ochiului), experimentul a arătat că herpesul și virusul Zika au putut să se replice în țesut – dar testele nu au arătat nici o replicare SARS-CoV-2.
„Corneea și conjunctiva sunt cunoscute ca având receptori pentru noul coronavirus, dar în studiile noastre am constatat că virusul nu s-a reprodus în cornee””, spune autorul și oftalmologul principal Rajendra S. Apte.
Datele sugerează că noul coronavirus nu pare să poată pătrunde în cornee
În ceea ce privește modul în care corneea umană și conjunctiva ar putea fi capabile să reziste SARS-CoV-2, echipa nu este pe deplin sigură. Un potențial inhibitor molecular al virusurilor din ochi – numit interferon lambda – a reușit să limiteze creșterea virusului în corneea umană pentru virusul HSV-1 și Zika, dar blocarea proteinei nu pare să crească capacitatea SARS-CoV-2 de a se replica.
Cea mai bună presupunere a cercetătorilor este că rezistența corneei umane la coronavirus este „probabil reglementată de o cale antivirală distinctă”. Încă nu știm ce este această cale, iar echipa spune că este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări.
Cu alte cuvinte, profesioniștii din domeniul sănătății nu ar trebui să renunțe la ochelarii lor de protecție și, până nu știm altceva, nimeni nu ar trebui să presupună că coronavirusul nu poate pătrunde în corp prin ochi, în ciuda rezistenței aparente a corneei.
„Este important să respectăm de ce este capabil acest virus și să ne luăm măsurile de precauție adecvate”, spune Miner.
Constatările sunt raportate în Cell Reports.