La Dispeceratul Central al Companiei de Transport Public Iași se monitorizează traficul din stațiile de autobuz și tramvai, cu ajutorul camerelor de luat vederi. Montarea camerelor de supraveghere a început din anul 2012. În prezent, în Iași sunt peste 30 de camere cu ajutorul cărora stațiile de transport public din Iași sunt monitorizate, iar când este necesar, traseele aglomerate sunt suplimentate
În anul 2012, Compania de Transport Public în Comun Iași (CTP) a început montarea a 32 de camere de supraveghere în principalele stații de transport public din Iași și capetele de line. Rolul camerelor este acela de a monitoriza și fluidiza traficul autobuzelor și tramvaielor. În funcție de evenimentele petrecute în trafic, accidente sau blocaje, numărul mijloacelor de transport este suplimentat. Camerele de luat vederi se află în: Târgu Cucu, Podu Roș 1, Rond Copou, Tehnopolis, Frigorifer, Selgros, Universitate, Bloc Carmen, Tudor Vladimirescu, Canta Rond Tramvai, Păcurari Bloc Gama, Pod Alexandru cel Bun Rond 28, Gară, Dacia Rond Tramvai, Moldova Stație de autobuz, Baza 3, Doctor Savini, Rond Podul de Piatră, Stație Fidelio, Nicolina, Bucium Capăt, Piața Unirii, Doi Băieți stație de autobuz, Fundație Rond, Ciurea stație de autobuz, Rond 11, Lidl Mircea, CUG Vechi, Dancu Rond Tramvai, Podu Roș, Zimbru Rond și Țesătura stație de tramvai.
„Suntem câte o persoană pe tură care supraveghează aici, se lucrează în două ture non-stop, dar după ora 23:00 nu mai circulă autobuzele. Oamenii se plâng că așteaptă, dar avem unele evenimente care nu țin de noi. Nu este zi să nu fie accident pe linia de tramvai. Se lovesc două autoturisme pe linia de tramvai în Nicolina, ce fac? Nu am ce să fac. Vatmanul mă anunță imediat, dar eu nu am ce face decât să încerc să mai pun un autobuz care să circule pe acolo, dar tramvaiele tot stau și călătorii așteaptă”, a precizat Cătălin Anastasiu, integralist Dispeceratul Central CTP.
Peste 40 de sesizări în ultima săptămână
Zilnic, ieșenii sunt nemulțumiți de condițiile transportului public în comun! În ultima săptămână, de pe data de 3 martie 2021 până pe 10 martie 2021, au fost făcute 41 de sesizări cu privire la timpul mare de așteptare în stație și supraaglomerarea mijloacelor de transport. Compania de Transport Public are peste 100 de autobuze, 320 de șoferi, 44 de tramvaie și 180 de vatmani care străbat zilnic străzile Iașului. Ultimele angajări s-au făcut la începutul anului 2021 și au fost angajați 4 șoferi de autobuz. CTP dă vina pe traficul ieșean pentru întârzieri și aglomerație.
„Cele mai multe problemele semnalate de oameni sunt că așteaptă mult în stații și mijloacele de transport sunt pline, aceste disconforturi nu sunt din vina noastră. Problema generală este problema traficului, atâta timp cât se circulă bară la bară la orele de vârf, autobuzele stau în coloană, nu pot zbura. Noi la capetele de linie dăm drumul tramvaielor, pleacă în grafic, problema este pe traseu, și asta se întâmplă din cauza traficului. Oriunde te-ai duce prin oraș, la orice oră, este aglomerat. Chiar dacă am pune mai multe autobuze, ele tot în coloană stau, o să vină două-trei unul după altul”, a declarat Carmen Ghercă, purtător de cuvânt CTP.
Traseul autobuzelor este monitorizat în timp real pe harta digitală de la dispecerat
Tot în incinta Dispeceratului Central de la CTP, personalul de la monitorizarea traficului supraveghează traseul autobuzelor în timp real. Pe harta digitală se poate verifica, după numărul unic al autobuzului, stația în care este sau dacă se află în mișcare, viteza de deplasare și numele șoferului. Panourile informative din stații sunt conectate la harta digitală. Ieșenii pot află aceste informații cu ajutorul aplicației „Tranzy”, lansată de CTP Iași.
Aplicația oferă detalii actualizate despre linii, minutele de sosire a mijloacelor de transport în stație și rutele optime în funcție de punctul de plecare ales, alerte de trafic, vehicule și distanța până la destinație. Cu ajutorul aplicației se poate vedea harta actualizată a stațiilor de transport public din oraș. Aplicația caută poziția utilizatorului pentru a găsi cea mai apropiată stație de autobuz sau tramvai și traseul optim pentru a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp. Aplicația „Tranzy” poate fi descărcată gratuit din Magazin Play și App Store.