Deși lumea tot timpul a fost fascinantă de oamenii cu ochii verzi, ar trebui să știm că, de fapt, aceștia nu au niciun pic de pigment verde în ei. Culoarea ochilor lor este dată mai degrabă de lipsa melaninei, ochii negrii sau căprui având un conținut mai mare de melanină de aici și culoarea mai închisă.
Ochii verzie reprezintă pentru mulți, oglinda sufletului, sunt contactul principal cu lumea exterioară, dar de multe ori sunt și o reflecție a lumii interioară. Potrivit psihologilor fiecare culoare de ochi are anumite caracteristici care ne arată trăsăturile spirituale a persoanelor din jurul nostru.
Ce secrete ascund culoarea ochilor tăi
Șaisprezece gene determină culoarea ochilor unei persoane. În comparație cu ochii negrii sau căprui, ochii verzi au mai puțină melanină, pigment ce se află pe inelul exterior al irisului. Lipsa melaninei poate fi resimțită în întreg corpul, inclusiv în păr sau piele. Însă, uneori afectează doar ochii. Persoanele cu aceste nuanțe sunt catalogate de multe ori ca fiind foarte imaginative și creative. Manifestând de multe ori o dorință de perfecțiune și imboldul dar și speranța de a construi o lume perfectă sau ideală așteptărilor lor.
De asemene ochii verzi denotă mister, chiar dacă doar 2% din populația lumii are ochii verzi, aceste persoane de multe ori ies în evidență prin modul lor de a fi. Ținuta sau pur și simplul prezența lor poate avea pentru mulți un efect de calmare, persoanele cu ochii verzi chiar dacă par misterioase și inabordabile la prima vedere, ele sunt de multe ori foarte sociabile și aduc o stare de calm în orice înâlnire.
De asemenea mai există o multitudine de nuanțe de ochi verzi-căprui. 10% din populația planetei are ochi verzi-căprui (hazel). Experții cred că provin dintr-o combinație de portocaliu, verde și auriu. Uneori, printre numeroasele lor variații, aceștia pot căpăta o nuanță de chihlimbar, cel mai des întâlnită la persoanele care trăiesc în Brazilia.
Cei care trăiesc în Spania sau în estul Europei centrale au cele mai mari șanse de a moșteni o culoare verde-căprui. Există o mulțime de variații cu nuanțe de: gri, albastru, căprui, verde, auriu, dar și amestecuri din mai multe culori.
Persoanele cu ochi verzi-căprui (hazel) sunt adesea percepute ca având o minte ageră, ce analizează rapid situațiile. Le caracterizează o personalitate hotărâtă și sigură pe sine.
Ochii verzi, reprezintă un risc mai mare de afecțiuni oculare
Doar 2% din totalul populației mondiale au culoarea ochilor verzi, iar majoritatea indivizilor cu această caracteristică se regăsesc în Europa de Nord, Centrală și de Vest, cu precădere în țările din Marea Britanie.
Culoarea ochilor este determinată de prezența pigmentului numit melanină, care este responsabil și pentru culoarea pielii. Deși unele cercetări nu găsesc o legătură între culoarea ochilor și trăsăturile de personalitate, există studii care sugerează că indivizii cu ochi verzi sunt adesea asociați cu calități precum creativitatea și încrederea în sine.
Datorită nivelului redus de pigmentare care îi protejează, ochii verzi sunt mai susceptibili la daunele solare cauzate de radiațiile UV. Aceste daune pot contribui la apariția unor afecțiuni oculare, precum degenerescența maculară, caracterizată de deteriorarea celulelor retinei și pierderea vederii.
Alți factori de risc pentru degenerescența maculară includ înaintarea în vârstă, factorii genetici, fumatul, un regim alimentar sărac în verdeață cu frunze și acizi grași omega-3, precum și lipsa activității fizice.
Persoanele cu ochi albaștri sau verzi prezintă un risc crescut de melanom ocular. Riscul de melanom ocular crește odată cu înaintarea în vârstă, iar anumite mutații genetice pot influența acest risc.
Expunerea la radiațiile UV, în special în timpul expunerii la soare, poate crește riscul de melanom ocular. Un sfat pentru a vă proteja ochii de daunele solare, este să optați pentru ochelari de soare cu protecție UV de 100%.
Dacă ai culoarea ochilor verzi ai una dintre cele mai rare culori ale ochilor, dar cu toate acestea există și un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni oculare.