Ochii hazel. De unde provine această culoare uimitoare

05 sept. 2022, 15:03 _____ Vizualizări
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Ochii hazel sunt foarte misterioși. Pentru început, oamenii descriu această culoare frumoasă a ochilor în moduri diferite. Unii spun că arată ca alunul, în timp ce alții spun că este o nuanță de verde auriu sau maroniu.

Unul dintre motivele pentru care este atât de greu să descrii ochii de culoarea hazel este că nuanța în sine pare să se schimbe, în funcție de ceea ce porți și de tipul de iluminare. De asemenea, deși ochii asemenea unei alune par să conțină nuanțe de verde, chihlimbar și chiar albastru, acești pigmenți de culoare nu există în ochiul uman. Deci, de unde vine această culoare uimitoare?

ochiul hazel al unei femei

Bebelușii ai căror ochi se transformă de la albastru la maro dezvoltă cantități semnificative de melanină

Ochii hazel. Cum se formează această nuanță deosebită

Cei mai mulți dintre noi am fost învățați la ora de științe din liceu că ne moștenim culoarea ochilor de la părinții noștri și de fapt culoarea ochilor căprui este dominantă, iar albastrul este recesiv. Asta ar însemna că doi părinți cu ochi albaștri nu pot avea un copil cu ochi căprui, deoarece niciunul dintre părinți nu poartă forma dominantă a genei pentru ochii căprui.

Dar se pare că povestea este mai complicată decât atât. Cercetări recente au arătat că până la 16 gene, nu doar una sau două, pot influența culoarea ochilor, ceea ce face mult mai dificilă prezicerea culorii ochilor. Din cauza variațiilor în interacțiunea și expresia mai multor gene, este greu de spus cu siguranță ce culoare vor avea ochii unui copil în funcție de culoarea ochilor părinților săi.

De exemplu, acum știm că este posibil ca doi părinți cu ochi albaștri să aibă un copil cu ochi căprui. Ceea ce vechiul model de moștenire a culorii ochilor spunea că este imposibil. De asemenea, culoarea ochilor se poate schimba dramatic în primii ani de viață. Mulți copii cu o culoare a pielii albă, non-hispanici, se nasc cu ochi albaștri și apoi dezvoltă ochi căprui, verzi sau hazel în copilărie. Acest fenomen nu are nimic de-a face cu genetica, dar ajută la explicarea de unde provin ochii de culoarea hazel sau gri.

femeie cu ochii hazel machiata strident

De asemenea, distribuția melaninei poate varia în diferite părți ale irisului, determinând ca ochii hazel să pară maro deschis în apropierea pupilei și mai verzi la periferia irisului

Factorii care contribuie la apariția acestei nuanțe misterioase

Structura pigmentată din interiorul ochiului care înconjoară pupila și dă ochilor culoarea lor se numește iris. Pigmentul responsabil pentru culoarea ochilor se numește melanină, care afectează și culoarea pielii.

Motivul pentru care mulți bebeluși de culoarea pielii albă, non-hispanici, se nasc cu ochi albaștri este că nu au întreaga cantitate de melanină prezentă în irisul lor la naștere. În primii câțiva ani de viață, se poate acumula mai multă melanină în iris, determinând ochii albaștri să devină verzi, hazel sau maronii.

Bebelușii ai căror ochi se transformă de la albastru la maro dezvoltă cantități semnificative de melanină. Cei care ajung cu ochi verzi sau hazel dezvoltă o cantitate mai mică. Bebelușii de etnii afro-americane, hispanice și asiatice se nasc de obicei cu ochi întunecați care rămân căprui pe tot parcursul vieții. Acest lucru se datorează faptului că acești indivizi au în mod natural mai multă melanină în ochi și piele.

ochiul hazel al unei femei

Pigmentul responsabil pentru culoarea ochilor se numește melanină

Absorbția și împrăștierea luminii. Ce trebuie să cunoști despre ochii alune

Nu există pigmenți albaștri, verzi sau alun în ochi. Ochii au doar cantități diferite de melanină, care este un pigment maro închis. Deci, cum poate un pigment maro închis să creeze ochi albaștri, verzi sau alune? Acest lucru este posibil datorită a două procese.

În primul rând, melanina din iris absoarbe diferite lungimi de undă de lumină care intră în ochi. Lumina este împrăștiată și reflectată de iris, iar unele lungimi de undă se împrăștie mai ușor decât altele. Ochii cu concentrații mari de melanină absorb mai multă lumină care intră în ochi, astfel încât mai puțină este împrăștiată și reflectată înapoi de iris. Rezultatul este culoarea ochilor căprui.

La ochii cu concentrații mai scăzute de melanină, este absorbită mai puțină lumină, iar mai multă este împrăștiată și reflectată de iris. Deoarece razele de lumină cu lungimi de undă mai scurte de lumină albastră și verde se împrăștie mai ușor decât razele de lumină cu lungimi de undă mai mari așa cum sunt cele cu lumină roșie, ochii cu melanină care absorb mai puțin lumina par verzi sau hazel. Iar ochii cu concentrații scăzute de melanină par albaștri.

De asemenea, distribuția melaninei poate varia în diferite părți ale irisului, determinând ca ochii hazel să pară maro deschis în apropierea pupilei și mai verzi la periferia irisului. Dacă ochii tăi nu sunt în mod natural de culoarea alunei, dar ți-ai dorit întotdeauna această nuanță, îți poți îndeplini dorința purtând lentile de contact colorate.

ochii hazel al unui barbat

Structura pigmentată din interiorul ochiului care înconjoară pupila și dă ochilor culoarea lor se numește iris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *