Te-ai trezit cu un ochi inundat de sânge și te-ai speriat? Află, în acest articol, totul despre hemoragia subconjuctivală și când trebuie să mergi la un consult de specialitate.
Hemoragia subconjuctivală constă în spargerea vaselor de sânge la ochi și, deși pare periculoasă, nu este (în majoritatea cazurilor). Cu toate acestea, un ochi inundat de sânge sperie pe mulți, deoarece culoarea roșu aprins a globului ocular nu este normală. Deși banală, această afecțiune necesită, uneori, investigații suplimentare.
În continuare, îți vom dezvălui care sunt cauzele hemoragiei subconjuctivale și ce măsuri trebuie să iei.
Ochi inundat de sânge: Simptome și cauze frecvente
Conjunctiva este un țesut fin, transparent, care îmbracă albul ochiului și care este străbătută de numeroase vase de sânge extrem de subțiri. Când acestea se sparg, ochiul se înroșește, fără să fie însoțit de durere sau de vedere încețoșată. Astfel, pacienții nu știu că ochiul lor este inundat de sânge, aceștia fiind avertizați de persoane apropiate de apariția hemoragiei subconjuctivale sau observă singuri acest lucru, atunci când se privesc în oglindă.
Hemoragia se declanșează brusc, fără să existe o cauză evidentă. De regulă, aceasta este depistată dimineața, imediat după trezire. Se poate ca ochiul să fie inundat de sânge și după un strănut sau o tuse puternică, dacă pacientul s-a frecat la ochi sau dacă a suferit vreun traumatism. La baza episoadelor repetate de hemoragie pot sta și puseele de hipertensiune arterială, diabetul sau afecțiunile hematologice.
Diagnostic și tratament pentru hemoragia subconjunctivală
După un singur episod de hemoragie subconjunctivală, nu sunt necesare investigații suplimentare. Însă, dacă astfel de episoade își fac apariția frecvent, trebuie verificată existența unor afecțiuni, cum sunt hipertensiunea arterială sau bolile hematologice. De exemplu, dacă pacientul se află sub tratament cu medicamente anticoagulante, se ia în calcul faptul că dozarea acestora nu este una adecvată și se cere un consult cardiologic imediat.
Dacă al doilea episod de hemoragie apare la scurt timp după primul, este necesar un consult cardiovascular. Un ochi inundat de sânge poate ascunde un pat vascular fragil, hemoragia manifestându-se oriunde în corp.
În cazul în care ai suferit un traumatism ocular, nu mai sta pe gânduri și mergi, de urgență, la medic. Hemoragia poate indica, în acest sens, o plagă deschisă, fapt ce presupune o urgență oftalmologică.
În fine, hemoragia subconjuctivală nu este periculoasă și se retrage de la sine în aproximativ două săptămâni. De mare ajutor poate fi vitamina C și medicamentele protectoare vasculare. Hemoragia se micșorează pe măsură ce sângele este drenat, iar ochiul revine, treptat, la normal. În cazul în care apare jena oculară, poți utiliza lacrimi artificiale, care te vor ajuta să scapi de senzația de corp străin.