Ochii galbeni este un simptom care poate apărea la bărbați și femei de toate vârstele. Indică anumite stări ale corpului și organelor interne. Poate fi cauzată și de un stil de viață nesănătos. Dacă ochi tăi au devenit brusc galbeni, ar trebui să fii atent la starea corpului. Acest simptom semnalează procese patologice în organism. În același timp, pacienții au foarte rar plângeri cu privire la organele de vedere.
Ochii galbeni pot semnala boli de ficat, vezica biliară, glandele suprarenale, sistemul genito-urinar și a organelor vederii. Dacă pacientul este supus unei examinări medicale și a unui diagnostic de laborator, pot fi diagnosticate niveluri crescute de bilirubină, încălcări ale ficatului, hepatita A, B, C și D, ultimele trei sunt mai puțin frecvente. De asemenea, poate fi identificate boli infecțioase, infestări parazitare, hemoragie subconjunctivală. Pe lângă starea patologică, îngălbenirea ochilor poate apărea din cauza obiceiuri proaste precum fumat și alcool, încălcarea obiceiurilor alimentare, lipsa de somn precum și munca constantă la calculator.
Ochi galbeni. Din ce cauză se manifestă acest simptom
Albul galben al ochilor se datorează pigmentului bilirubinei. Se formează din hemoglobină, o proteină din sânge care poate transporta oxigen. Bilirubina promovează descompunerea lipidelor, face parte din bilă. O cantitate în exces de pigment este reglată de activitatea ficatului. Substanța este excretată prin intestine. Dacă aceste procese sunt perturbate, ochii și pielea se îngălbenesc mai întâi.
Albul galben al ochilor poate deveni din cauza proceselor inflamatorii ale țesutului hepatic cauzate de activitatea virusurilor, bacteriilor, paraziților, substanțelor toxice. Foarte des, hepatita duce la îngălbenirea proteinelor. Paraziții pot pătrunde în corpul uman împreună cu hrană și apă, după contactul cu unele animale.
Ciroza hepatică contribuie la o modificare a structurii celulelor, ca urmare, funcția se modifică. Ciroza se poate dezvolta din cauza consumului de alcool, ca urmare a hepatitei, a utilizării pe termen lung a anumitor medicamente. Neoplasm malign al ficatului perturbă funcția hepatocitelor, motiv pentru care ficatul nu își face treaba. Opistorhiază reprezintă un alt tip de invazie de viermi plați care apare după consumul de pește crud și pe jumătate fiert.
Patologii ale sângelui care provoacă manifestarea disconfortului
În unele cazuri, bolile sistemului circulator devin cauza proteinelor îngălbenite. Anemia hemolitică imună apare din cauza expunerii la anumite substanțe toxice. Esența bolii este că organismul își distruge propriile celule roșii din sânge.
Anemia celulelor secera presupune că forma globulelor roșii este schimbată. În loc de un disc, se formează celule asemănătoare secerului. O celulă deformată nu își îndeplinește funcțiile.
Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțari. Unul dintre simptomele malariei este îngălbenirea albului ochilor. Alte simptome sunt asociate cu febră, afectarea ficatului și a splinei. Se pot forma trombi. Ochii galbeni pot reprezenta o reacție la introducerea sângelui greșit în timpul unei transfuzii. Organismul încearcă să distrugă compușii străini, ca urmare, cantitatea de bilirubină crește.
Ce să faci dacă în ochi apare îngălbenirea
Cel mai important este să nu intrați în panică și consultați-vă medicul. Specialistul va putea să evalueze corect starea, să prescrie testele necesare și, pe baza rezultatelor acestora, să-i trimită la un specialist mai restrâns, inclusiv o consultație cu un oftalmolog. Auto-tratamentul este foarte descurajat. Fără un diagnostic, timp prețios poate fi pierdut.
Unele patologii care contribuie la îngălbenirea proteinelor pot afecta structura ochiului. Pentru a salva structura ochiului, trebuie să contactați un oftalmolog. Specialistul va ajuta la eliminarea modificărilor în structura ochiului. Ar trebui să contactați un oftalmolog de îndată ce apare îngălbenirea proteinelor.
Simptomul de ochi galbeni apare ca urmare a dezvoltării unui proces patologic în organism. Cel mai adesea, albul galben al ochilor devine astfel din cauza unei defecțiuni a ficatului, a sistemului circulator, a blocării vezicii biliare sau ca urmare a unor tulburări oftalmice. Ocazional, albul ochilor devine galben odată cu stilul de viață greșit.