Prima pagină » Informații utile » Ochelarii de protecție pentru calculator, soluția pentru sindromul ochiului uscat

Ochelarii de protecție pentru calculator, soluția pentru sindromul ochiului uscat

13 aug. 2024, 11:18,
în Informații utile

În ultimii ani, timpul petrecut în fața ecranelor a crescut considerabil. Pandemia, școala online, job-urile remote sunt unii dintre factorii care au dus la asta. Însă, studiile arată că doar 14% din români poartă ochelari de protecție pentru calculator.

De ce e bine să purtăm ochelari de protecție pentru calculator

Acești ochelari speciali sunt dotați cu un filtru special care protejează ochii de luminile artificiale emanate de ecrane și oferă protecție, fără niciun disconfort vizual. Aceste lumini artificiale pot trece prin cornee și cristalin, ducând, pe termen lung, la eventuale afecțiuni sau probleme de vedere.

În funcție de brand, ochelarii cu protecție pentru calculator pot filtra între 31% și 36,5% din lumina albastră și violetă. Dacă lucrați seara, aceștia pot ajuta organismul să-și mențină bioritmul natural și după apusul soarelui.

Este indicat să purtați ochelarii de vedere din mai multe considerente. Foarte utili sunt, în primul rând, pentru persoanele care lucrează și stau 8 ore pe zi în fața ecranelor. Însă sunt utili și pentru cei care nu se află în situația asta, dar petrec foarte mult timp pe telefon. Uneori nici nu-ți poți da seama cât de mult timp petreci, de fapt, pe rețelele sociale. De asemenea, și în timp ce vă uitați la televizor sunt recomandați. Aceștia pot preveni durerile de cap, vederea încețoșată sau senzația de arsură oculară.

Acești ochelari nu necesită curățarea excesivă datorită faptului că vin dotați cu straturi ultra-hidrofobe, oleofobe și antistatice. De altfel, sunt rezistenți la zgârieturi și la substanțe chimice.

Prevenirea sindromului ochiului uscat

În cazul în care petreceți mult timp în fața ecranelor, este posibil să vă confruntați cu sindromul ochiului uscat. Pentru a ameliora această afecțiune, lentilele cu filtru pentru calculator sunt recomandate atât adulților, cât și copiilor, precum și persoanelor care poartă ochelari de vedere, dar și celor care nu au dioptrii.

Totodată, acești ochelari pot îmbunătăți vederea prin faptul că diminuează reflexia luminii și intensitatea culorilor. Acest lucru se întâmplă datorită numărului mic de fotogeni care ajung la ochi. Filtrele colorate pot relaxa mușchii oculari. Poți opta pentru lentile antireflex (galbene, roz, albastre sau verzi).

De asemenea, ochelarii de protecție blochează luminile ultraviolete care pot afecta destul de mult ochii pe termen lung. Aceste raze pot duce la cataractă, degenerație maculară sau cancer de piele.

Alte metode de a combate suprasolicitarea ochilor sunt: amplasarea ecranului sub nivelul ochilor la muncă, ia pauze regulate de la ecran în timp ce închizi ochii intermitent și intens, evită să stai în fumul de țigară, folosește picături de ochi pentru a-i hidrata.

O altă metodă de combatere este regula 20/20/20. Asta presupune ca la fiecare 20 de minute să clipești de 20 de ori și să privești timp de 20 de secunde la o distanță de 20 de pași (6 metri).

Dacă crezi că te-ai putea confrunta cu probleme de vedere, cel mai bine este să mergi la un consult la medicul oftalmolog. Acesta îți va recomanda cea mai bună variantă pentru problema ta. Însă, în cazul în care doar vrei să previi suprasolicitarea ochilor, ochelarii de protecție pentru calculator sunt mai mult decât indicați dacă petreci multe ore în fața ecranelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 august 2024
13 august 2024