Obținerea permisului auto se dovedește a fi de multe ori o corvoadă pentru ieșenii care sunt nevoiți să aștepte luni întregi până la susținerea probei teoretice și practice a examenului. În cazul ieșenilor cu dizabilități, situația este și mai complicată, în Iași existând doar 2 școli care dețin mașini adaptate școlarizării persoanelor cu dizabilități
Ieșenii cu handicap nu pot conduce orice tip de autoturism, acesta trebuie să fie adaptat în funcție de dizabilitățile proprietarului. În România, există trei firme care sunt specializate și omologate la Registrul Auto Român pentru a monta aceste adaptări. Există o firmă la Sovata, una la București și una la Giurgiu. După montarea acestor adaptări, proprietarul mașinii trebuie să meargă la Registrul Auto Român pentru omologarea adaptării care apare scrisă atât în cartea mașinii, cât și în certificatul de înmatriculare.
Ciprian Vizitiu: „O persoană cu dizabilități nu este în niciun fel favorizată, este privită fix ca o persoană normală atunci când vine vorba de obținerea permisului auto”
Persoanele cu dizabilități care doresc să conducă un autoturism trebuie să achiziționeze o mașină adaptată în funcție de problemele cu care se confruntă. Există astfel de autoturisme atât cu o cutie de viteze automată, cât și cu o cutie de viteze manuală. De cele mai multe ori, persoanele cu dizabilități optează pentru mașinile cu o cutie de viteze automată.
„Mașinile de școală trebuie să fie adaptate în funcție de dizabilitățile fiecărei persoane. O mașină doar cu o cutie automată poate fi considerată adaptată în momentul în care persoana respectivă poate folosi piciorul drept. În cazul persoanelor care nu-și pot folosi deloc picioarele, se face adaptare manuală, la frână și accelerație. Este vorba despre o a doua manetă care vine prinsă de brațele pedalei și o acționează. Astfel, mașina poate fi condusă atât de o persoană care își poate folosi picioarele, cât și de o persoană imobilizată în scaun rulant. O asemenea mașină se conduce extrem de ușor, deoarece pentru a acționa pedala de frână trebuie să împingi în față, iar pentru accelerație trebuie să tragi în spate. Sunt și mașini cu adaptare pentru cutie de viteze manuală care au incluse și adaptarea ambreiajului. În acest caz, se intervine în construcția mașinii, fiind vorba de un braț care vine prins de coloana volanului. O astfel de mașină este mai greu de condus, dar majoritatea persoanelor optează pentru autoturisme cu o cutie automată”, a declarat Ciprian Vizitiu, un ieșean cu dizabilități care deține permis auto din anul 2007.
Ciprian Vizitiu susține că persoanele cu dizabilități pot face școala de șoferi și pe propria mașină. În acest caz, există riscul să-și achiziționeze mașina, dar să nu obțină permisul auto.
„Legislația permite unei persoane cu dizabilități să facă școala pe mașina personală, dar acea mașină trebuie să aibă o dublă comandă. Persoana trebuie mai apoi să facă un contract cu o școală de șoferi. Este neapărat ca mașina să fie înmatriculată în România. Ca și în cazul persoanelor fără dizabilități, există varianta de a nu lua permisul din prima sau din a doua încercare. Depinde de la individ la individ. Există posibilitatea de a sta luni bune cu mașina în fața blocului, deoarece nu ai obținut permisul auto, și să plătești impozit, asigurare, dar asta i se poate întâmpla și unei persoane fără dizabilități. O persoană cu dizabilități nu este în niciun fel favorizată, este privită fix ca o persoană normală atunci când vine vorba de obținerea permisului auto”, a adăugat tânărul.
Ieșenii cu dizabilități au la dispoziție doar 2 școli de șoferi care dețin mașini special adaptate nevoilor lor
Ieșenii cu dizabilități au la dispoziție doar două școli de șoferi care dețin mașini special adaptate, astfel încât și persoanele cu handicap să poată să obțină permisul auto.
„Nu avem mașină pregătită pentru așa ceva. Procedura este un pic mai complicată, pentru că mașina persoanei cu dizabilități ar trebui trecută pe firma noastră, ca să putem să facem ore cu ea. Trebuie pusă o dublă comandă specială, ca să aibă acces și instructorul, e ceva mai complicat. Din ce știu, în Iași există o singură școală care a avut, la un moment dat, o astfel de mașină”, au declarat reprezentanții școlii de șoferi Tody Family.
„Nu avem mașină dedicată persoanelor cu dizabilități, avem doar mașini cu o cutie automată. În cazul persoanelor cu dizabilități, depinde de fiecare ce probleme are, este mai complicat”, au declarat reprezentanții școlii de șoferi Autozet.
Nici școala de șoferi Auto Criss nu oferă școlarizare ieșenilor cu dizabilități.
„Nu avem o astfel de mașină, mașinile trebuie să fie proprietatea școlii, așa prevede legislația”, au declarat reprezentanții școlii de șoferi Auto Criss.
Ieșenii cu dizabilități pot face școala de șoferi la Amigo Art Iași care deține mașină adaptată pentru orice tip de handicap. De asemenea, și școala de șoferi Titi Bas deține o mașină adaptată pentru persoanele cu handicap.
Cel mai bine ca e ca Iasul are multi instructori dar buni ……
Toată Dacia blocată . Dar nu mai contează banul sa iasa ….
E plin de melteni cu dizabilități in Iasi! Mai stati acasa!
Stimate anonim, mai ușor cu răutățile! De cele mai multe ori, nu e vina celui ajuns într-o anume situație că a ajuns să acolo. Nu ești tu demni să judeci cine să stea acasă și cine să fie pe drum.
cred ca ar fi cei mai sirguinciosi ca soferi si taximetristi si ar avea si un mid de a castiga un ban
dar cum la iasi echipa de examinatori
este setata xyzwcct.respins respins kkkkkk
o sa i ajute Dumnezeu la fel