Prima pagină » Actualitate » Obligatoriu pentru românii care stau la bloc! Vecinii au dreptul să intervină
Obligatoriu pentru românii care stau la bloc! Vecinii au dreptul să intervină

Obligatoriu pentru românii care stau la bloc! Vecinii au dreptul să intervină

27 ian. 2025, 09:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Obligatoriu pentru românii care stau la bloc! Este vorba despre cei care doresc să facă modificări la interiorul locuinței și să fie foarte atenți la reglementările legale pentru a evita sancțiunile. În 2025, demolarea unui perete interior nu este simplă, chiar dacă se face o mică modificare pentru că procedura necesită respectarea unor pași legali. Iată situația în care vecinii au dreptul să intervină.

Obligatoriu pentru românii care stau la bloc!

Persoanele care locuiesc la bloc și vor să facă o modificare în apartament, care presupune demolarea unui perete interior, trebuie să știe că demolarea se face după obținerea unor acte și autorizații importante. Mai întâi trebuie obținut un certificat de urbanism, care să autorizeze orice modificare de construcție în interiorul locuinței. Procesul de obținere poate dura până la 30 de zile, iar pentru a solicita certificatul trebuie depuse mai multe acte: un formular ce trebuie completat de solicitant, actul de proprietate, contractul de vânzare-cumpărare (în copie și original), cadastru, extrasul de carte funciară (acesta poate fi obținut online) și planurile topografice actualizate.

După obținerea certificatului de urbanism, trebuie solicitate alte aprobări. Este nevoie de permisiunea furnizorilor de apă și gaze pentru a asigura faptul că lucrările nu vor afecta infrastructura. De asemenea, demolarea unui perete interior nu poate fi realizată fără avizul de protecție a mediului. Trebuie obținut și avizul de la proiectantul inițial al blocului pentru a nu afecta structura clădirii după demolarea unui perete din apartament.

Un alt pas important în procesul de demolare este obținerea acordului vecinilor și al Asociației de Proprietari. Vecinii trebuie să fie informați despre lucrările planificate deoarece aceștia pot avea temeri legate de posibilele riscuri sau disconfort.

Cât trebuie să plătească fiecare locatar la fondul de reparații al blocului

Fondul de reparații este un mecanism financiar destinat întreținerii și reparațiilor necesare într-un bloc de locuințe. Acest fond este obligatoriu și este constituit din contribuțiile locatarilor și proprietarilor de apartamente din acel bloc. Principala sa funcție este să asigure resursele necesare pentru întreținerea și repararea clădirii în ansamblu, inclusiv a părților comune precum acoperișul, fațada, scările, instalațiile comune.

Cei care locuiesc la bloc trebuie să plătească contribuții periodice către fondul de reparații conform regulamentului de administrare al clădirii. Fondul de reparații este esențial pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții în blocuri și pentru prevenirea degradării clădirilor în timp. Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în contul Asociației de Proprietari. Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 de lei.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai fragile zodii. Sunt extrem de sensibile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii
  • Care 30 de zile la urbanism? Stau de aproape 8 ani, am bagat mii de euro in acte si nu e gata.. se plimba dosarul intre B si IS..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025