Prima pagină » Actualitate » Obligatoriu pentru românii care locuiesc cu chirie! Legea se aplică în toată țara
Obligatoriu pentru românii care locuiesc cu chirie! Legea se aplică în toată țara

Obligatoriu pentru românii care locuiesc cu chirie! Legea se aplică în toată țara

24 apr. 2025, 09:20, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Obligatoriu pentru românii care locuiesc cu chirie! Multe persoane închiriază locuințe sau alte bunuri fără să facă un contract scris. Chiar dacă demersul este mai simplu și rapid, acest lucru poate duce la probleme între chiriaș și proprietar. Iată ce riscă orice chiriaș dacă nu a semnat un contract de chirie și ce prevede legea care se aplică în toată țara.

Obligatoriu pentru românii care locuiesc cu chirie!

Lipsa unui contract scris între chiriaș și proprietar poate crea probleme. Din acest motiv, este necesar un contract semnat între cele două părți. Dacă contractul de închiriere este făcut în scris și este fie autentificat la notar, fie înregistrat la ANAF, atunci are o valoare specială și se numește titlu executoriu. Dacă nu s-a semnat un contract de închiriere, chiriașul își asumă câteva riscuri majore. În lipsa unui contract, nu poate dovedi că are dreptul să locuiască acolo și nu își poate stabili legal domiciliul sau reședința la acea adresă.

De asemenea, chiriașul nu poate încheia contracte de utilități, deci depinde de bunăvoința proprietarului. Dacă apar probleme legate de chirie, întreținere sau plecare, chiriașului îi va fi greu să demonstreze cu ce se confruntă în lipsa unui contract de închiriere, în care ar fi fost precizate toate aspectele legate de responsablități și drepturi. Dacă nu există contract scris, se pot folosi ca dovezi plăți făcute prin bancă, mesaje scrise între chiriaș și proprietar sau martori.

Riscuri își asumă și proprietarul dacă nu face un contract cu viitorul chiriaș. Dacă chiriașul nu plătește sau creează probleme, e mai greu de dat afară prin instanță, pentru că nu există un document care să susțină cererea.

Ce riscă proprietarii care nu declară veniturile obținute din chirii

Dacă un proprietar închiriază o lcuință, legea îl obligă să declare banii primiți din chirie și să plătească impozit pentru ei. Dacă proprietarul nu face un contract scris cu chiriașul și nu declară chiria, fapta este considerată ilegală pentru că sunt ascunse veniturile obținute. La un control, statul va recalcula impozitele restante și poate adăuga penalități, astfel că proprietarul va avea de scos din buzunare sume considerabile.

Contractele de chirie sunt încheiate între chiriași și un singur proprietar, însă în cazul coproprietății, procesul devine mai complicat. În situația în care sunt mai mulți proprietari care vor să dea o locuință spre închiriere, procesul de încheiere a unui contract de locațiune devine mai complex, deoarece drepturile și responsabilitățile sunt împărțite între coproprietari. Un proprietar individual are control exclusiv asupra bunului său și poate lua decizii de dispoziție sau administrare fără a cere acordul altora. În coproprietate, deciziile legate de bunul comun trebuie luate în colaborare cu toți proprietarii.

Dacă coproprietarii dețin cote-părți egale ale unui bun, acordul tuturor acestora este necesar pentru a încheia un contract de locațiune, indiferent de durata acestuia. În schimb, dacă există o diferență semnificativă între cotele-părți deținute de fiecare coproprietar, acordul poate fi dat doar de cei care dețin majoritatea cotelor, în cazul unui contract de până la 3 ani.

Cert este că legea îi obligă pe proprietarii de apartamente să semneze contract cu viitorul chiriaș. În caz contrar, există anumite riscuri de ambele părți, dar și sancțiuni aplicate atât chiriașului, cât și persoanei care închiriază locuința.
Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai fragile zodii. Sunt extrem de sensibile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii
  • In practica nu e absolut deloc asa si asta pentru ca nu sunt verificate contractele legale si dupa aceea apartamentele date in chirie, de care cu siguranta stiu vecinii in primul rand si dupa aia asociatia de locatari.

    E simplu de aflat toate lucrurile astea, dar daca nu se implica nimeni, unii isi castiga banii ilegal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025