Obligatoriu pentru românii care locuiesc cu chirie! Multe persoane închiriază locuințe sau alte bunuri fără să facă un contract scris. Chiar dacă demersul este mai simplu și rapid, acest lucru poate duce la probleme între chiriaș și proprietar. Iată ce riscă orice chiriaș dacă nu a semnat un contract de chirie și ce prevede legea care se aplică în toată țara.
Obligatoriu pentru românii care locuiesc cu chirie!
Lipsa unui contract scris între chiriaș și proprietar poate crea probleme. Din acest motiv, este necesar un contract semnat între cele două părți. Dacă contractul de închiriere este făcut în scris și este fie autentificat la notar, fie înregistrat la ANAF, atunci are o valoare specială și se numește titlu executoriu. Dacă nu s-a semnat un contract de închiriere, chiriașul își asumă câteva riscuri majore. În lipsa unui contract, nu poate dovedi că are dreptul să locuiască acolo și nu își poate stabili legal domiciliul sau reședința la acea adresă.
De asemenea, chiriașul nu poate încheia contracte de utilități, deci depinde de bunăvoința proprietarului. Dacă apar probleme legate de chirie, întreținere sau plecare, chiriașului îi va fi greu să demonstreze cu ce se confruntă în lipsa unui contract de închiriere, în care ar fi fost precizate toate aspectele legate de responsablități și drepturi. Dacă nu există contract scris, se pot folosi ca dovezi plăți făcute prin bancă, mesaje scrise între chiriaș și proprietar sau martori.
Riscuri își asumă și proprietarul dacă nu face un contract cu viitorul chiriaș. Dacă chiriașul nu plătește sau creează probleme, e mai greu de dat afară prin instanță, pentru că nu există un document care să susțină cererea.
Ce riscă proprietarii care nu declară veniturile obținute din chirii
Dacă un proprietar închiriază o lcuință, legea îl obligă să declare banii primiți din chirie și să plătească impozit pentru ei. Dacă proprietarul nu face un contract scris cu chiriașul și nu declară chiria, fapta este considerată ilegală pentru că sunt ascunse veniturile obținute. La un control, statul va recalcula impozitele restante și poate adăuga penalități, astfel că proprietarul va avea de scos din buzunare sume considerabile.
Contractele de chirie sunt încheiate între chiriași și un singur proprietar, însă în cazul coproprietății, procesul devine mai complicat. În situația în care sunt mai mulți proprietari care vor să dea o locuință spre închiriere, procesul de încheiere a unui contract de locațiune devine mai complex, deoarece drepturile și responsabilitățile sunt împărțite între coproprietari. Un proprietar individual are control exclusiv asupra bunului său și poate lua decizii de dispoziție sau administrare fără a cere acordul altora. În coproprietate, deciziile legate de bunul comun trebuie luate în colaborare cu toți proprietarii.
Dacă coproprietarii dețin cote-părți egale ale unui bun, acordul tuturor acestora este necesar pentru a încheia un contract de locațiune, indiferent de durata acestuia. În schimb, dacă există o diferență semnificativă între cotele-părți deținute de fiecare coproprietar, acordul poate fi dat doar de cei care dețin majoritatea cotelor, în cazul unui contract de până la 3 ani.
In practica nu e absolut deloc asa si asta pentru ca nu sunt verificate contractele legale si dupa aceea apartamentele date in chirie, de care cu siguranta stiu vecinii in primul rand si dupa aia asociatia de locatari.
E simplu de aflat toate lucrurile astea, dar daca nu se implica nimeni, unii isi castiga banii ilegal.