Obligatoriu pentru românii care au calorifere în casă sau în apartament! Problema caloriferelor care nu se încălzesc uniform poate fi remediată pentru ca locuința să fie încălzită corespunzător. Iată ce au de făcut proprietarii.
Obligatoriu pentru românii care au calorifere în casă sau în apartament!
Caloriferele care nu se încălzesc uniform pot fi o sursă de disconfort termic în locuință. Aerul blocat în sistem, nivelul scăzut al apei sau defecțiunile supapei termostatului sunt cele mai frecvente motive pentru care căldura nu se distribuie uniform.
Un calorifer care este cald doar în partea de jos indică prezența aerului în sistemul de încălzire, ceea ce împiedică circulația normală a apei. Pe de altă parte, dacă acesta este cald doar în partea de sus, problema poate fi cauzată de un nivel scăzut al apei din sistem.
Procesul de aerisire este esențial pentru eliminarea aerului blocat în sistem. Mai întâi, trebuie închise toate caloriferele din locuință. Sub supapa de aerisire a caloriferului problematic, se așază o cârpă pentru a proteja podeaua și un recipient pentru colectarea apei reziduale.
Se folosește o cheie specială pentru a deschide supapa, permițând aerului să iasă. Aerul este eliminat complet atunci când apa începe să curgă constant. După aceea se închide imediat supapa și se verifică funcționarea caloriferului după câteva minute. În unele cazuri, problemele pot necesita curățarea caloriferelor sau înlocuirea anumitor componente.
Sancțiuni pentru românii care nu își pregătesc locuința pentru iarnă
Românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.
Revizia și verificarea centralei termice sunt două acțiuni diferite, dar la fel de importante pentru buna funcționare a acesteia. Centrala termică este un echipament care necesită lucrări de verificare și mentenanță. Persoanele care nu respectă această regulă trebuie să știe că pot primi amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei, precum și închisoare de la 6 luni la 2 ani, dacă pun în pericol viața celor din casă și a vecinilor.
Legea din România îi obligă pe cei care au centrale termice să efectueze anumite revizii periodice. În calitate de consumator de gaz, persoana trebuie să asigure efectuarea următoarelor lucrări:
- verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale (VIU) – la fiecare 2 ani;
- verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) – la fiecare 2 ani;
- revizia instalației de utilizare a gazelor naturale (RIU) – la fiecare 10 ani și după neutilizarea instalației mai mult de 6 luni sau după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de utilizare.
Iarna se apropie, iar românii sunt preocupați să afle cum pot economisi la facturi în sezonul rece. Există câteva trucuri care îi ajută pe cetățeni să plătească mai puțin la facturi pe timp de iarnă. Un prim pas este să fie curățate caloriferele înainte de a da drumul la căldură. De asemenea, trebuie făcută aerisirea caloriferelor apoi să fie verificată centrala. Următorul pas este depistarea locurilor din casă pe unde se pierde căldura. Aproximativ 10-20% din căldura dintr-o cameră se pierde prin podea. La fel de importantă este aerisirea și curățarea caloriferelor.