Ludovic Orban a susținut sâmbătă o declarație de presă în urma unei vizite la DSP București. Premierul a specificat că masca de protecție ar putea deveni obligatorie în spațiile publice.
Primul ministru a declarat că masca de protecție va fi obligatorie în spațiile publice doar dacă numărul de infectări va crește. Ludovic Orban a subliniat că se vor intensifica controalele la nivelul instituțiilor publice.
„Sigur, dacă va creşte numărul de infectări, se poate ajunge şi în această situaţie (a obligativităţii purtării măştii în spaţiile publice, n.r.).
Pe de altă parte, important e ca masca să fie purtată în spaţii închise, iar în afara incintelor, să fie purtată în spaţiile aglomerate, în pieţe, pe peroane de gări, în staţii de autobuz, peste tot unde există aglomeraţii.
Cum s-a impus, de exemplu, în jurul şcolilor – că mulţi nu au înţeles de ce s-a luat decizia de obligativitate a portului măştii în jurul şcolilor – pentru că sunt mulţi părinţi sau bunici care îşi duc copiii la şcoală şi unii dintre ei s-a văzut pe imagini că nu poartă mască şi atunci am decis că este obligatoriu portul măştii pe o rază de 50 sau 100 de metri în jurul şcolilor, astfel încât şi părinţii să aibă obligativitatea de a purta mască, nu numai copiii”, a precizat premierul, la finalul unei vizite efectuată la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Gradul de conformare a crescut
Tot sâmbătă premierul a precizat că, în pofida faptului că numărul de cazuri crește de la o zi la alta, gradul de conformare al românilor a crescut.
„Să ştiţi că eu urmăresc întotdeauna în comparaţie. Sigur, avem o creştere, e o creştere care e mai mare decât ne-am fi aşteptat. Pe de altă parte, încă putem să stopăm creşterea.
Am urmărit, sunt un om care urmăresc cu mare atenţie, inclusiv pe stradă, mijloace de transport în comun, văd că a crescut gradul de conformare.
Sunt convins că, dacă există şi o atitudine civică, pentru că noi nu putem controla tot… Hai să fim cinstiţi! Poliţia, Jandarmeria, ANSVSA, Inspecţia de control de stat pentru controlul traficului rutier, DSP-urile nu pot să controleze pe fiecare ce face.
Până la urmă este o chestiune şi de responsabilitate individuală şi de participarea tuturor actorilor instituţionali sau a companiilor la respectarea regulilor”, a precizat Orban.
Aplicarea regulilor depinde de responsabilitate
Orban a ținut să precizeze că aplicarea regulilor depinde de nivelul de responsabilitate al companiilor sau a instituțiilor. Totuși, și funcționarii publici trebuie să fie un exemplu pentru semenii lor.
„De ce în anumite restaurante toţi chelnerii poartă măşti, se respectă regulile de distanţare, iar în altele nu se respectă? Deci, evident că depinde în mare măsură şi de responsabilitatea companiei, a instituţiei, de ce în unele instituţii publice se respectă regulile şi în alte instituţii…
Fac o paranteză, să ştie toţi angajaţii din instituţii publice că se vor trezi cu controale, pentru că am văzut reportaje în care s-a văzut că sunt angajaţi din instituţii publice care nu respectă regulile şi vor avea controale, organizate sistemic.
Pentru că, din punctul meu de vedere, angajaţii, funcţionarii publici şi cei din instituţii publice trebuie să fie cei mai responsabili, să fie un exemplu pentru semenii lor”, a precizat Orban.
Protest împotriva purtării măștii de protecție
Într-o perioadă în care numărul cazurilor de coronavirus este în continuă creștere iar Capitala riscă să intre în carantină din cauza ratei de incidență ridicată, mai mulți bucureșteni au decis să iasă în Piața Universității pentru a protesta cu privire la măsurile sanitare impuse de către autorități.
Protestatarii nu sunt de acord cu purtarea măștii de protecție și cer renunțarea la măsurile luate în ultima perioadă. Mai mult decât atât, protestatarii cer libertate și respectarea drepturilor omului, reclamând o dictatură medicală.
Cei care protesteasă în Piața Universității sunt însoțiți de copii iar măsurile împotriva coronavirusului precum purtarea măștii sau distanțarea socială sunt complet ignorate.