Prima pagină » Local » Obligat să achite daune morale după un scandal pornit de la porumbei! „A favorizat apariția unui focar de infecție!”
Obligat să achite daune morale după un scandal pornit de la porumbei!

Obligat să achite daune morale după un scandal pornit de la porumbei! „A favorizat apariția unui focar de infecție!”

11 mai 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un ieșean a fost obligat de judecători la plata unor daune morale, după un scandal ce a pornit de la câțiva porumbei. Bărbatul a fost dat în judecată de președintele asociației de proprietari și de asociația din cartierul Tătărași. Reclamanții au cerut despăgubiri de 11.000 de lei

Un ieșean a fost obligat de judecători la plata unor daune morale, iar întreg scandalul a pornit de la câțiva porumbei.
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte acțiunea formulată de o asociație de proprietari din cartierul Tătărași, reprezentată de Ioan C.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanți, în contradictoriu cu pârâtul Fănică U. și obligă pârâtul la plata către reclamantul Ioan C. a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de daune morale. Respinge celelalte pretenții, ca neîntemeiate”, au precizat judecătorii ieșeni.

Adăposturi pentru porumbei, lângă bloc

Procesul dintre aceste părți a început pe data de 16 iulie 2018. Bărbatul a fost acționat în judecată de asociația de proprietari, dar și de reprezentantul acesteia. Reclamanții le-au cerut judecătorilor să îl oblige pe Fănică U. să achite 1.000 de lei, reprezentând daune materiale, precum și 10.000 de lei, cu titlu de daune morale.

„Pârâtul face parte din asociația de proprietari și este vecin cu președintele asociației Ioan C. De circa șapte – opt ani, între Ioan C. și pârât, cât și între acesta din urmă și alți locatari din asociație există conflicte, deoarece pârâtul are o atitudine de sfidare, nu respectă regulile de conviețuire socială în spațiile comune ale blocului, ajungându-se la amenințări, jigniri, insulte și distrugerea fațadei blocului și a spațiului verde din fața blocului prin construirea unor adăposturi pentru porumbei și alte pasări sălbatice de către pârât, fără acordul locatarilor. În acest mod, pârâtul a favorizat apariția unui focar de infecție, punând în pericol starea de sănătate a locatarilor, unii dintre aceștia fiind oameni în vârstă, iar unii au copii mici”, au menționat reclamanții în cererea adresată instanței.

Conform acestora, din pricina construcțiilor pentru păsări, fațada blocului s-a degradat din cauza reziduurilor de hrană și a excrementelor lăsate de păsări (îndeosebi porumbei) pe pervazurile geamurilor locatarilor, iar mirosul care se degaja era de nesuportat.

Scandal din pricina păsărilor

Reclamanții au mai arătat că Fănică U. se face vinovat de nerespectarea Legii privind asociațiile de proprietari, pentru că împiedică folosința spațiilor comune, încalcă dreptul de proprietate comună și, astfel, aduce prejudicii celorlalți proprietari.

„Au fost făcute sesizări scrise la Direcția Sanitară, la Primăria Municipiului Iași, la Poliția Locală Iași, în numele asociației de proprietari, pentru a se lua măsuri împotriva pârâtului, în urma cărora organele statului sesizate s-au deplasat la fața locului și au constatat că se confirmă aspectele și faptele săvârșite de către pârât, acesta fiind sancționat contravențional prin avertisment sau amendă. Pe numele pârâtului a fost formulată și o plângere penală, cu privire la comiterea infracțiunilor de distrugere, amenințare, insultă și calomnie, însă, în urma angajamentului pârâtului că va desființa construcțiile din fața blocului, președintele asociației a dat declarație că nu mai are pretenții materiale asupra pârâtului. Pentru acest motiv, organul de urmărire penală, care inițial începuse urmărirea penală, a dispus clasarea dosarului penal”, au adăugat reclamanții.

Aceștia au mai afirmat că bărbatul continuă să aducă amenințări, jigniri și defăimări la adresa reclamantului Ioan C., dar și a altor locatari. „Pârâtul a depășit limitele admisibilității libertății de exprimare pentru că aduce atingere demnității umane, jignind pe reclamant în nume personal și ca președinte de Asociație fără un motiv rezonabil. Astfel, pârâtul a depus biletele scrise personal în cutia poștală în care adresează atât reclamantului Ioan C., cât și celorlalți locatari cuvinte jignitoare, precum „slugi securiste”, „semidocți”, „borfași”, „alienați”, „șovini” sau „huligani””, au mai afirmat reclamanții.

La rândul său, pârâtul nu a depus întâmpinare, dar, pe parcursul procesului, a cerut respingerea cererii, ca neîntemeiată.

„Nu am pus eu înscrisurile ce conțineau injurii la adresa reclamantului. Eu nu pot accepta să fiu obiectul unor aberații, defăimări și insulte greu de suportat, venite din partea reclamantului”, a susținut Fănică U. în fața judecătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024