Prima pagină » Eveniment-Social » Obiectul lunii iunie 2021 și proiectul Junimea XXI, noile atracții la Muzeul Național al Literaturii Române Iași
Obiectul lunii iunie 2021 și proiectul Junimea XXI, noile atracții la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Obiectul lunii iunie 2021 și proiectul Junimea XXI, noile atracții la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

02 iun. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Noile atracții la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, de luna aceasta, sunt: obiectul lunii, respectiv un goblen lucrat de poeta Otilia Cazimir, reprezentând o secvență japoneză și având următoarele dimensiuni: 11,5/8,5 cm, cu ramă de 24,5/18,5 cm. De asemenea, dedicat exclusiv poeziei, Junimea XXI este un proiect marca instituției literare ieșene ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți

Obiectul lunii la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași este un goblen lucrat de poeta Otilia Cazimir, reprezentând o secvență japoneză și având următoarele dimensiuni: 11,5/8,5 cm, cu rama de 24,5/18,5 cm. Pentru cei apropiați, Otilia Cazimir era „Didi” sau, simplu, „Di”, de la Alexandrina, numele său adevărat. Așa îi spunea și George Topîrceanu și așa semnează și aici, în josul dedicației pentru eroina romanului său autobiografic: „Lui Luchi i se cuvine dragoste/ Iar fiecare punct lucrat/ Să-i ofere ce-și dorește”, Di – 01.03.1959.

Fixat pe paspartu, goblenul este lucrat cu ață de bumbac, prin tehnica petit point, după diagramă, având o complexitate medie a numărului de culori folosite, gama variind între verde, albastru, maro, roșu, portocaliu, mov. Este un goblen original, cu scop ornamental, care decorează peretele. Data înscrisă duce cu gândul la mărțișor: 1 martie 1959. Personajele sunt doi copii, o fetiță îmbrăcată în kimono, cu obi roșu, purtând în picioare sandale geta și șosete albe și un băiețel cu părul prins în coada împletită, îngenuncheat, cu mâinile întinse, poate cerând iertare. La capătul unui drum maro, se zărește o pagodă.

Dedicat exclusiv poeziei, Junimea XXI este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură

Dedicat exclusiv poeziei, Junimea XXI este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Lista rămâne deschisă pentru propuneri din partea tuturor celor interesați de fenomenul poeziei. Întâlnirile se vor desfășura la Muzeul „Mihai Eminescu” Iași, în Parcul Copou, în fiecare zi de miercuri, de la ora 17:00, excepție făcând perioadele de vacanță. Așadar, o șansă în plus de afirmare și de promovare a lumii literare și lirice, în special pentru tineri creatori.

Ședința nr. 4 Junimea XXI va avea loc miercuri (astăzi), 2 iunie 2021, începând cu ora 17:00.

Ședința nr. 4 Junimea XXI va avea loc miercuri (astăzi), 2 iunie 2021, începând cu ora 17:00. Va citi poezie Darius Brașov (n. 2001, Iași), care a absolvit Colegiul Național „Costache Negruzzi”. În prezent este student în anul I la Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A publicat în „pov21”, „noise poetry” și „Timpul”. A citit la ediția a III-a a maratonului de poezie organizat de Simona Popescu&Litere București. A obținut o mențiune în cadrul festivalului național de proză scurtă „Augustin Buzura”. Întâlnirile săptămânale se vor desfășura cu respectarea strictă a regulilor de prevenire și combatere a pandemiei de COVID-19: triaj observațional, termoscanare, dezinfectare, purtarea corectă a măștii de protecție, respectarea distanțării fizice. Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *