Obiectele vechi ale bunicii valorează o mică avere! Multe dintre lucrurile din casele bunicilor au ajuns să fie dorite de colecționari, fiind adevărate comori. Cele mai căutate sunt globurile și instalațiile vechi, din copilărie. Iată cu cât au ajuns să se vândă decorațiunile de brad de altădată.
Obiectele vechi ale bunicii valorează o mică avere!
Decorațiunile veci de brad de pe vremea bunicii au ajuns să fie la mare căutare. Colecționarii oferă sume mari de bani celor care dețin obiecte rare din vremea de altădată. De la globuri din sticlă fragile, până la instalații vintage cu farmecul lor aparte, aceste obiecte de pe vremea bunicii sunt extrem de căutate de colecționarii pasionați și de nostalgici. Decorațiunile de brad din anii ’60-’80 sunt la mare căutare acum.
Pe Internet, prețurile variază în funcție de raritatea și starea obiectelor. De exemplu, o cutie de globuri vechi fără capac poate ajunge la 120 de lei, în timp ce un set de globuri din sticlă se vinde cu 200 de lei sau chiar mai mult. Totodată, simplele decorațiuni din hârtie pot fi vândute cu până la 130 de lei, iar instalațiile vechi cu muzicuță ajung și la 299 de lei sau mai mult. Decorațiunile vechi sunt amintiri prețioase din copilărie, dar și o metodă de a obține sume mari de bani pentru cei care vor să le vândă. Pe lângă bancnotele și monedele vechi, la mare căutare sunt și obiectele rare din casele bunicilor, precum telefoanele vintage din alamă sau dulapurile vechi.
Cea mai rară și scumpă monedă românească
Cea mai rară și scumpă monedă românească, „Polul din 1869”, a fost vândută recent de o casă internațională de licitații pentru suma uriașă de 450.000 de dolari, asigurându-i statutul de comoară numismatică. Moneda care valorează o avere are o poveste impresionantă.
„Pe aversul piesei era reprezentată efigia lui Carol I, însoțită de legenda „Carol I Domnul Românilor”, iar pe revers, valoarea nominală (20 lei) și anul emisiunii (1868), încadrate de o cunună din frunze de stejar. Titulatura „Domnul Românilor” și reprezentarea efigiei lui Carol I pe avers au fost de neacceptat pentru unele dintre Marile Puteri ale epocii care au considerat că punerea în circulație a unei astfel de monede ar fi echivalat, practic, cu o declarație de independență. Realizate în doar 200 de exemplare, se pare că o parte dintre aceste piese ar fi fost oferite de Carol I unor monarhi europeni și altor personalități politice, iar restul, spune legenda, ar fi fost îngropate la temelia Castelului Peleș, în anul 1875.”, a mărturisit Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.
„Polul din 1868” este una dintre cele mai valoroase monede românești. Moneda este prezentă în foarte puține colecții publice și private, la nivel mondial. Trei exemplare se află în colecția BNR și pot fi văzute în cadrul tururilor ghidate.
Monedele vechi și rare le pot aduce deținătorilor sume uriașe de bani. Este și cazul celor care au obiecte vechi din casa bunicilor. De la piese de mobilier, obiecte din bucătărie, unelte, jucării precum păpuși sau decorațiuni de brad, toate sunt căutate de colecționarii pasionați.