Prima pagină » Actualitate » Obiectele pe care nu ai voie să le cari cu liftul dacă stai la bloc. Ce amenzi riscă locatarii

Obiectele pe care nu ai voie să le cari cu liftul dacă stai la bloc. Ce amenzi riscă locatarii

22 mart. 2024, 09:40, 3 ,
BZI.ro, în Actualitate

Iată obiectele pe care nu ai voie să le cari cu liftul dacă stai la bloc. Viața la bloc presupune respectarea unor reguli de către cei care locuiesc la bloc. Iată ce amenzi riscă locatarii dacă nu respectă legea.

Obiectele pe care nu ai voie să le cari cu liftul dacă stai la bloc

Cei care stau la bloc trebuie să cunoască câteva reguli stricte. Conform legii în vigoare, liftul dintr-un bloc trebuie folosit exclusiv pentru transportul de persoane.

În lift se află și o serie de instrucțiuni pentru utilizarea acestuia, dar care, sunt de cele mai multe ori ignorate de cei care-l folosesc.

De exemplu, pe lângă numărul maxim de persoane și greutatea maximă admisă, se menționează că fumatul este interzis, la fel ca și accesul animalelor de companie. Mai mult, anumite asociații de proprietari pot impune anumite taxe pentru proprietarii de animale care intră în lift cu ele. O altă regulă este aceea că toți copiii sub 12 ani trebuie să fie însoțiți în lift.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi usturătoare. Substanțele inflamabile sau explozive, bicicletele, motocicletele, electrocasnicele mari, piesele de mobilier, sacii cu materiale de construcție sau molozul rezidual al renovărilor nu ar trebui să fie transportate în lift.

Ce locatari sunt scutiți de plata pentru întreținerea liftului

Există o categorie de persoane care nu sunt obligate să plătească taxa pentru întreținerea liftului de la bloc. Conform noii legi a asociațiilor de proprietari, Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea lor, locuitorii de la primul nivel al unei clădiri pot fi exonerați de la plata întreținerii pentru lift, în situația în care nu utilizează aproape deloc acest serviciu și nu au nevoie de el.

Cine locuiește la parter, la subsol sau etajul unu, poate solicita scutirea de la plata costurilor asociate ascensorului în bloc. În acest sens, trebuie depusă o cerere scrisă ce va fi supusă aprobării asociației de proprietari.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale.

Este important să știm că ceilalți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul de a cere verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un apartament anume. Ei pot, de asemenea, să solicite prezența unui polițist în această situație. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar.

Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 de lei. Persoanele care stau la bloc trebuie să respecte mai multe reguli stricte în anul 2024.

Comentarii
  • „toți copii”, măi… „jurnalistule”! :))))

  • Scrie in plm si legea dupa care se dau aceste amenzi jurnalistul lui pește care ești

  • Mihai Popescu

    Eu platesc la asociatia mea din Nicolina ll , 100 lei cheltuieli cu salariile administratorului, casier, presedinte, femeie de serviciu si 60 lei restul chetuielilor cu utilitati : apa, energie electica pentru spatii comune, cheltuieli gospodaresti, etc. Vi se pare normal sa platesc asa de mult pentru salariile lor? Mentionez ca programul la asociatie este de 2 ore/ cinci zile pe saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *