Prima pagină » Local » Obiceiuri, tradiții și superstiții în ziua de Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia și umblă pe cer într-un car de foc

Obiceiuri, tradiții și superstiții în ziua de Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia și umblă pe cer într-un car de foc

20 iul. 2022, 02:00,
în Local

Sfântul proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit de creștinii ortodocși miercuri, 20 iulie. Cu prilejul sărbătorii închinate acestuia, creștinii ortodocși respectă cu sfințenie o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții. De Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor trecuți în neființă. Astfel, femeile obișnuiesc să cheme copiii străini sub un măr, pe care îl scutură şi le dau acestora de pomană merele căzute.

Pe 20 iulie este sărbătorită și ziua Aviației Române. Începând din 1913, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul și patronal aviatorilor. Sfântul Ilie este celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă. Cel mai adesea, este reprezentat iconografic fie în gura peșterii sale, când este hrănit de un corb, fie în carul de foc, în care a fost răpit la cer.

o imagine cu Sfantul Ilie

Cel mai adesea, Sfântul Ilie este reprezentat iconografic fie în gura peșterii sale, când este hrănit de un corb, fie în carul de foc, în care a fost răpit la cer

Cine a fost Sfântul Ilie, aducătorul de ploi

 o imagine cu un mar

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Ilie, credincioșii să nu lucreze în niciun chip, crezând că astfel vor fi feriți de grindină. De asemenea, nu mănâncă mere, pentru ca grindina să nu aibă mărimea merelor

Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi, din neamul lui Aaron, s-a născut în Galaad, de cealaltă parte a Iordanului, care se învecinează cu Arabia şi cu cetatea Tesvi. De la numele acestei localităţi se trage şi numele său, Ilie Tesviteanul.  La nașterea Sfântului Ilie, se spune că tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc. Aceștia i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi. Sfântul Ilie a trăit în vremea domniei regelui Ahab, cu 800 de ani înainte de Hristos. Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu să-l mustre pe regale Ahab și pe toți cei care îl urmau pe calea păcatului și a adorării lui Baal.

Sfântul Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi în timp ce stat retras la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb. Datorită rugăciunilor sale, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate. Printre minunile săvârșite de sfânt se numără și înmulțirea, prin rugăciune, a făinii și a uleiului văduvei din Sarepta Sidonului. Ilie a aflat că văduva și fiul său mai au făină și ulei doar pentru încă o masă, după care urmează să moară de foame. De aceea, a săvârșit o minune și a făcut ca făina și uleiul acestora să nu se termine niciodată. De asemenea, Ilie l-a înviat pe fiul văduvei, care fusese răpus de o boală grea. Sfântul a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusă de el lui Dumnezeu, l-a văzut pe Dumnezeu în isihie, vântul liniștit). Sfântul Ilie nu a murit, ci a fost ridicat la cer, în carul de foc, și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.

o femei care aprinde o lumanare

De Sfântul Ilie, femeile merg la biserică și dau de pomană roade din propria gospodărie

Obiceiuri, tradiții, superstiții în ziua de Sfântul Ilie. De ce nu se mănâncă mere

o imagine cu persoana care tine in mana gridina

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Ilie, credincioșii să nu lucreze în niciun chip, crezând că astfel vor fi feriți de grindină

În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie şi că poate provoca furtuni puternice. Se spune că Sfântul Ilie ar fi fost un gospodar foarte destoinic, dar care era foarte iute la mânie. Acesta și-ar fi ucis propria părinți și a mers mai apoi la Dumnezeu pentru a-i cere iertare. A primit în dar un car și un bici de foc, cu care să-i ucidă pe diavolii care îl stăpâneau.

Există mai multe legende care spun că Sfântul Ilie nu și-a încheiat încă misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer și așteptând acolo sfârșitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Ilie, credincioșii să nu lucreze în niciun chip, crezând că astfel vor fi feriți de grindină. De asemenea, nu mănâncă mere, pentru ca grindina să nu aibă mărimea merelor. Cu prilejul acestei sărbători, femeile merg la biserică și dau de pomană roade din propria gospodărie. În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc. Acestea sunt mai apoi puse la uscat și utilizate când cei ai case se îmbolnăvesc. Totodată, printre tradițiile și superstițiile din ziua de Sfântul Ilie se numără și obiceiul ca femeile să ducă busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024