An de an, pe 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. Tot pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Nașterea Domnului.
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului
Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, care era rudă cu Fecioara Maria. Sfântul Ioan Botezătorul este numit și Înaintemergătorul Domnului, deoarece a început să predice înainte ca Iisus Hristos să se facă cunoscut poporului și, totodată, i-a pregătit pe oameni pentru venirea Mântuitorului. Prin botezarea oamenilor în Iordan, Ioan Botezătorul îi pregătea, de fapt, pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.
Deși nu avea talent oratoric, Ioan Botezătorul avea darul de a-i atrage pe oameni, motiv pentru care o mulțime de ucenici l-au urmat. Ioan Botezătorul a dus o viață încărcată de smerenie, purta doar o haină aspră, din păr de cămilă, peste care punea o curea din piele. Sfântul Ioan Botezătorul se hrănea cu locuste, un soi de arbore care nu mai există, și cu miere sălbatică. Ioan Botezătorul a trăit în pustiu, viețuind într-o peșteră până când a fost prins de oamenii lui Irod și ucis prin tăierea capului. Din Sfânta Evanghelie aflăm că Irodiana i-a cerut lui Irod capul Sfântului Ioan Botezătorul, deoarece sfântul îl mustra mereu pe împărat pentru că trăia cu soția fratelui său.
Irodiana a sfătuit-o pe fiica sa, Salomeea, să danseze pentru Irod, dansul plăcându-i în mod deosebit împăratului, care i-a promis orice răsplată și-ar fi dorit fata. Ziua Tăierii Capului lui Ioan Botezătorul este celebrată de creștinii ortodocși în data de 29 august.
Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși de Sfântul Ioan Botezătorul
Ziua de 7 ianuarie, când ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, care au debutat la 6 decembrie, cu Sfântul Ierarh Nicolae. Se spune că, în dimineața zilei de 7 ianuarie, creștinii ortodocși trebuie să se stropească cu agheasmă mare, sfințită de Bobotează. Astfel, se crede că vor feriți de boli și de spiritele rele tot restul anului. Conform tradiției, în popor se crede că după Sfântul Ioan Botezătorul se botează gerul, adică frigul se înmoaie și temperaturile încep să crească. Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor, iar tinerii care vor respecta această zi de sărbătoare vor avea parte de copii sănătoși. De asemenea, se crede că cei care respectă această zi de sărbătoare vor avea gospodăriile apărate de foc și de fiare sălbatice.
În anumite zone ale țării, de Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, se respectă un obicei numit „Iordănitul fetelor”. Acesta este, de fapt, o petrecere a nevestelor tinere, care se strâng și aduc tot felul de alimente și băuturi, iar apoi petrec până dimineața. De asemenea, de Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, există zone în care se merge cu „Iordăneala”, care este un fel de colind ce se rostește în Ajunul Bobotezei.