Prima pagină » Cancan ultimă oră » Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru. Ce se pune sub pernă în această noapte pentru a avea noroc
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru. Ce se pune sub pernă în această noapte pentru a avea noroc

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru. Ce se pune sub pernă în această noapte pentru a avea noroc

25 oct. 2024, 22:15,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

De Sfântul Dumitru, tradițiile populare românești pun în prim-plan ritualuri menite să aducă noroc și bunăstare.

Printre obiceiurile din noaptea de 25 spre 26 octombrie, tinerelor li se recomandă să așeze sub pernă o plantă de busuioc sfințit, cu speranța că Sfântul Dumitru le va înfățișa chipul celui sortit să le fie soț.

Obiecte așezate sub pernă

Pe lângă busuioc, în unele zone ale țării, se mai practică punerea sub pernă a altor obiecte, potrivit redactia.ro.

Fire de grâu sau semințe de plante. Acestea simbolizează fertilitatea și prosperitatea, fiind folosite pentru a atrage norocul în viața personală și în gospodărie.

Un obiect personal al persoanei iubite pentru a aduce dragoste sau a întări legătura cu acea persoană.

O monedă pentru a atrage belșug și noroc în plan financiar.

Aceste obiceiuri sunt legate de credința din noaptea de Sfântul Dumitru, visele pot avea o semnificație specială și pot oferi indicii despre viitor.

De Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, există mai multe tradiții și obiceiuri legate de acest sfânt, care este considerat unul dintre marii protectori ai iernii și ai păstorilor. În folclorul românesc, Sfântul Dumitru este cunoscut și ca „Sfântul care deschide iarna”, fiind asociat cu începerea anotimpului rece.

Ce semnificație au aceste lucruri

1. Busuioc sub pernă pentru vise premonitorii

Cel mai răspândit obicei este punerea busuiocului sub pernă. Se spune că fetele tinere care vor să-și viseze ursitul sau să afle cine le va fi viitorul soț trebuie să pună un fir de busuioc sfințit sub pernă în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Uneori, busuiocul este stropit cu apă sfințită înainte de a fi pus sub pernă, pentru a avea un efect mai puternic. Se crede că, în vis, Sfântul Dumitru le va arăta chipul celui care le este sortit să le devină soț.

2. Obiecte legate de noroc și bunăstare

Pe lângă busuioc, în unele zone se pun sub pernă obiecte considerate aducătoare de noroc sau bunăstare: Monedele simbolizează atragerea prosperității și a belșugului. Acest obicei se practică pentru a avea noroc la bani sau pentru a aduce prosperitate în casă. Grâu sau porumb, se pun sub pernă pentru a avea un an îmbelșugat și pentru a atrage norocul în muncă și recolte. Este un obicei mai frecvent întâlnit în mediul rural, mai ales în comunitățile de agricultori. O crenguță de vâsc sau măceș, se pune sub pernă pentru a aduce sănătate și protecție împotriva energiilor negative sau a ghinionului.

3. Fire de păr sau obiecte personale ale persoanei iubite

Unele tradiții spun că, pentru a întări dragostea sau a atrage persoana iubită, se pot pune sub pernă obiecte personale ale acesteia, cum ar fi un fir de păr, o batistă sau un mic obiect care aparține acelei persoane. Acest obicei are rolul de a apropia pe cei doi și de a le întări legătura afectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024