Una dintre cauzele bolilor cardiovasculare este colesterolul rău ridicat (sau colesterolul LDL). Dar acest indicator are propriii factori de risc. Din fericire, unii dintre acestia pot fi preveniti. Obiceiurile proaste vă pot crește nivelul de colesterol rău, iar o dietă nesănătoasă poate duce la un nivel mai ridicat al acestuia.
Obiceiuri proaste care cresc colesterolul
Alimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans sunt în special surse ale acestuia: mezeluri, unt, alimente prăjite, brânzeturi, produse de patiserie. Incercați să le înlocuiți cu fructe și legume și grăsimi vegetale, precum rapița și uleiurile de măsline.
Excesul de greutate care poate rezulta din această dietă este, de asemenea, un factor de risc pentru colesterol, la fel ca și talia mare (mai mare de 80 cm pentru femei și 94 cm pentru bărbați). Acesta este motivul pentru care ar trebui evitat un stil de viață sedentar, direct legat de apariția supraponderalității. În plus, supraponderabilitatea asociată cu hipercolesterolemie este un factor agravant în riscul bolilor de inimă. Soluția: adoptați activitate fizică regulată pentru a fi în formă. Nu vă panicați, 30 de minute de mers pe zi ar putea fi suficiente.
Fumatul este, de asemenea, un factor major de risc pentru colesterol și bolile cardiovasculare în general. Participă la formarea aterosclerozei, leziuni ale arterelor la originea majorității accidentelor cardiace.
În cele din urmă, aceleași cauze care produc aceleași efecte, colesterolul ridicat este adesea asociat cu hipertensiunea și diabetul de tip 2, deoarece are factori de risc în comun cu aceste boli. Abordarea acestora va reduce, de asemenea, nivelul colesterolului rău.
Nu toți factorii de risc se datorează stilului de viață
Există și alți factori de risc care duc la colesterolul rău ridicat, dar care nu pot fi schimbați.
- Vârstă și sex: cei peste 45 de ani sunt mai afectați decât tinerii, iar bărbații sunt afectați mai mult și mai devreme decât femeile.
- Istoricul familial: boala cardiacă timpurie la unul dintre părinți (atac de cord, de exemplu) crește propriul risc de boli de inimă.
- Anumite boli precum hipotiroidismul netratat.
- Anumite medicamente precum pilulele contraceptive, corticosteroizii etc. În acest caz, medicul poate alege să schimbe tratamentul sau să îl continue, luând în considerare beneficiile și riscurile implicate.