Există multe tradiții și obiceiuri evreiești care deosebesc iudeii de alte religii. Evreii erau considerați în antichitate un popor de pastori nomazi. Aceștia își au originea in ținuturile Palestinei.
În limba română, avem pentru termenul „evrei” și varianta arhaică „ovrei”. Totuși, denumirea de „evreu” provine din cuvântul ebraic „ivrí”. Acest cuvânt este înrudit cu un verb care se traduce prin „a trece”.
Ce este iudaismul?
Originile iudaismului au luat amploare in Orientul Mijlociu și reprezintă cea mai veche religie monoteista din lume (aceasta are in jur de 4000 de ani) care a reușit să răzbată, cu succes, timpul. Religiile monoteiste reprezintă religiile în care creștinii cred in existenta unui singur zeu. Acestea se afla în contrast cu politeismul (credința în mai multe zeități).
De obicei, evreii practică iudaismul. Limba în care se regăsesc rugăciunile acestora este, în mod normal, ebraica. Aceasta este limba oficială a Israelului. În ziua de astăzi, există milioane de adepți ai iudaismului (aceștia se află în Israel, Statele Unite ale Americii, dar și Europa, cât și alte părți ale lumii).
Diferențe dintre creștinii ortodocși și evrei
Cei de religie ortodoxă urmează curentul creștinismului, în timp ce evreii sunt adepții iudaismului. Cei doi termeni denumesc lucruri foarte diferite.
Ca prima deosebire, și poate cea mai importantă, creștinismul a luat formă ca urmare a respingerii iudaismului, acum multe secole.
Iudaismul este o religie monoteistă, respectată cu strictețe. De aceea, evreii se referă la Dumnezeu unitar, în timp ce creștinii cred in Sfânta Treime. De asemenea, evreii nu îl văd pe Iisus Hristos drept Mântuitorul sau salvatorul lor, în timp ce creștinii considera chiar inversul.
Pe deasupra, o altă diferență majoră poate fi reprezentată de faptul că biblia evreilor este bazată pe Vechiul Testament, iar biblia creștinilor are la bază Noul Testament.
O altă deosebire se află la nivelul simbolului acestor religii. Crucea este reprezentativă pentru creștini, iar Steaua lui David reprezintă simbolul iudaismului.
În decembrie, atunci când noi ne pregătim de Crăciun, aceștia sărbătoresc Hanuka, numită și Sărbătoarea Luminilor.
Tradiții și obiceiuri evreiești
Poporul evreiesc urmează calendarul Gregorian, iar anul nou al acestora începe în mod oficial pe data de 4 septembrie și se încheie în două zile (adică pe 6 septembrie). Poate părea ceva neobișnuit pentru alte religii, însă este specific iudaismului ca orice sărbătoare să dureze două zile. Aceștia păstrează dintotdeauna datele calendarului iudaic pentru că îl consideră sfânt.
De anul nou, evreii consideră că acela este momentul în care se pot întâlni cu Dumnezeu. Tot atunci, Dumnezeu le va asculta păcatele și va hotărî dacă trebuie să fie iertați sau nu.
La orice nuntă, există tradiția de a fi prezent un minian (adică un grup format din cel puțin zece evrei) reprezentat de congregație. Aceștia consideră că acest lucru evidențiază măreția si seriozitatea deciziei de a se căsători. Un alt obicei pe care îl au aceștia se petrece, de obicei, la petrecerea de logodnă (de dinaintea nunții). Evreii obișnuiesc să spargă o farfurie. Deși, pare ceva ce se întâmpla doar pentru distracție, există o simbolistică mai puternică în spate. Farfuria spartă simbolizează templul distrus al Ierusalimului. Aceștia își doresc să arate oamenilor că suferința prin care a trecut poporul lor trebuie amintită chiar și în cele mai fericite momente.
Așadar, aceste persoane au parte de diferite tradiții și obiceiuri evreiești, adunate încă de la începuturi. La fel ca oricare altă religie, iudaismul se face recunoscut prin sărbători și reguli unice și autentice.
un articol scris pe genunchi, foarte slab argumentat.