Prima pagină » Cultural » Obiceiul de Paște care a fost uitat de mulți creștini. Ce ar trebui să facem, de fapt, în noaptea de Înviere

Obiceiul de Paște care a fost uitat de mulți creștini. Ce ar trebui să facem, de fapt, în noaptea de Înviere

03 apr. 2025, 10:40,
în Cultural

Obiceiul de Paște care a fost uitat de mulți creștini este strâns legat de noaptea de Înviere. Un obicei străvechi, aproape dispărut în multe zone, este acela de a merge la cimitir după slujba de Înviere pentru a împărtăși bucuria sărbătorii și cu cei plecați dintre noi.

Dacă în trecut această tradiție era răspândită, astăzi ea se mai păstrează doar în unele sate, unde credincioșii aprind lumânări la mormintele celor dragi în semn de pomenire și continuitate spirituală.

Obiceiul de Paște care a fost uitat de mulți creștini

În dimineața Sâmbetei Mari, credincioșii respectă tradiția de a merge la biserică pentru spovedanie și împărtășanie, pregătindu-se astfel spiritual pentru sărbătoarea Paștelui. Tot în această zi, se sacrifică mielul, un obicei vechi, simbol al jertfei și al înnoirii. Sâmbăta Mare este momentul în care se pregătesc toate bucatele pentru masa de Paște, continuând tradiția de a aduna familia în jurul mesei.

În seara Sâmbetei Mari, credincioșii pregătesc coșul pentru slujba de Paște, care va fi dus la biserică în dimineața următoare. Acesta conține bucate tradiționale, precum ouă roșii, drob, pască, dar și un ștergar curat și o lumânare albă, simboluri ale purității și luminii în noaptea Învierii. Coșul este binecuvântat în cadrul slujbei, aducând protecție și binecuvântare pentru întreaga familie.

Noaptea de sâmbătă spre duminică este momentul în care credincioșii merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă, simbol al Învierii Mântuitorului. După ce primesc lumina, ei o duc acasă, aprinzând lumânări, iar în multe zone, aceasta este dusă și la cimitir, pentru a transmite celor adormiți bucuria Învierii.

La miezul nopții, preoții îndeamnă credincioșii să ia Lumina Sfântă, strigând: „Veniți să luați Lumină!”. În acest moment sacru, toți cei prezenți aprind lumânările de la focul sacru, iar lumina se transmite de la unul la altul, până când întreaga biserică este luminată.

Conform obiceiurilor străvechi, după ce au primit Lumina Sfântă, credincioșii se îndreaptă spre mormintele celor dragi, aducând vestea Învierii Domnului și pentru cei adormiți.

Potrivit tradițiilor moștenite din străbuni, lumânarea aprinsă la slujba de Înviere nu trebuie stinsă până când credincioșii ajung acasă. Odată ajunși, aceștia trebuie să înconjoare casa de trei ori cu lumânarea aprinsă, pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, resturile lumânării de la Înviere sunt păstrate cu mare credință, fiind considerate protectoare și utile în momentele de necaz.

Credincioșii trebuie să respecte mai multe obiceiuri și tradiții de Sâmbăta Mare

În tradiția creștin-ortodoxă, urarea de Paște este „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”. Aceste urări sunt valabile timp de 40 de zile, până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Ele sunt rostite și în timpul obiceiului de ciocnire a ouălor, simbolizând învierea și biruința asupra morții.

În Sâmbăta Mare, o întrebare frecventă printre credincioși este dacă este permis să se spele. Conform tradiției, această zi marchează îngroparea lui Iisus Hristos, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe de Paște. Deși nu există o interdicție clară, în unele zone ale țării se recomandă evitarea unor activități legate de curățenie, ca semn de respect și reculegere în fața acestei zile solemne.

În Sâmbăta Mare, credincioșii finalizează curățenia pentru a întâmpina sărbătoarea Învierii în casă curată și ordonată. De asemenea, în această zi sunt pregătite hainele noi, simbol al reînnoirii și al bucuriei sărbătorii Paștelui, pentru a fi purtate în zilele de sărbătoare, în semn de respect față de învierea Mântuitorului.

Obiceiul de Paște care a fost uitat de mulți creștini este strâns legat de noaptea de Înviere și mai este practicat doar în unele sate.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Dublă criză pe piața imobiliară. Deficitul scumpește locuințele
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
Dailybusiness.ro
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025