Prima pagină » National » Obiceiul care poate declanșa un conflict cu vecinii de bloc! Este strict interzis
Obiceiul care poate declanșa un conflict cu vecinii de bloc! Este strict interzis

Obiceiul care poate declanșa un conflict cu vecinii de bloc! Este strict interzis

08 nov. 2024, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Obiceiul care poate declanșa un conflict cu vecinii de bloc este folosirea bormașinii fără a respecta programul de liniște de la bloc. Cei care nu țin cont de reguli au probleme cu vecinii, dar riscă și o sancțiune. Iată ce este strict interzis pentru locatari.

Obiceiul care poate declanșa un conflict cu vecinii de bloc!

Una dintre cele mai mari probleme între vecinii de bloc este nerespectarea programului de liniște. Unii locatari folosesc bormașina în multe situații, însă nu țin cont de vecini și există riscul unui conflict major.

,,Tulburarea liniștii locatarilor (…) de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.”, se arată în lege.

Cei care nu țin cont de reguli au probleme cu vecinii, dar riscă și o amendă uriașă. Amenzile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 1.500 de lei. Amenzi se dau și în cazul în care un locatar folosește aspiratorul sau mașina de spălat la orele care fac parte din programul de liniște.

Problemele dintre locatari sunt foarte frecvente la bloc. Unii locatari spun că nu se simt confortabil cu vecinii de deasupra pentru că aud zgomote deranjante de la ei din apartament. Fie că se aud tocuri pe podea, ori alergatul sau plânsul unui copil, mulți se simt deranjați. Din aceste motive, încep adevărate războaie între ei.

Reguli stricte pentru cei care stau la bloc

Viața la bloc presupune respectarea mai multor reguli stricte. Problema cu care se confruntă mulți locatari este nerespectarea programului de liniște. Pentru deranjamentele care au loc în afara orelor de liniște, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei.

Repetarea contravențiilor într-un termen de 24 de ore de la constatarea primei încălcări se sancționează în funcție de natura faptelor.

  • amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității;
  • amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității;
  • amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă vecinii sunt deranjați în continuare de locatarul gălăgios, se poate adresa instanței de judecată. Înregistrările audio sau video realizate cu telefonul mobil pot reprezenta dovezi importante care să arate impactul zgomotului asupra vieții locatarilor. Aceste dovezi pot fi folosite pentru a susține că vecinii perturbă liniștea în mod voit și repetat. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște.

Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`