Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Obezitatea și boala ficatului gras cresc riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19
Obezitatea și boala ficatului gras cresc riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19

Obezitatea și boala ficatului gras cresc riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19

26 oct. 2020, 22:17,
în Sanatate

Obezitatea a fost stabilită ca fiind un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe de Covid-19. Cercetătorii spun că persoanele care suferă de obezitate și steatoza hepatită sau boala ficatui gras simultan prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19.

Inca de la începutul pandemiei de coronavirus, autoritățile sanitare au observat că persoanele care erau supraponderale sau care sufereau de obezitate aveau un risc mai mare de a dezvolta forme severe de Covid-19.

Persoanele cu un indice de masă corporală peste 40 au un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19. Legătura este dovedită din cauza patologiilor conexe (hipertensiune arterială, diabet etc.).

Într-un nou studiu, cercetătorii au incercat să înțeleagă mai bine vulnerabilitatea acestei categorii de pacienți.

Persoanele care suferă de obezitate și steatoza hepatită sau boala ficatui gras simultan prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Boala ficatului gras corespunde unei acumulări de grăsime în ficat (steatoză) asociată cu inflamația organului.

La început tăcuta, boala poate progresa, în absența măsurilor igienico-dietetice, până la apariția fibrozei (țesut cicatricial care înlocuiește celulele hepatice deteriorate), apoi a cirozei.

Manifestarea virusului este diferită pentru acești pacienți

Fără legătură cu consumul excesiv de alcool, boala este mai frecventă la persoanele cu obezitate și/sau diabet de tip 2. În acest nou studiu, cercetătorii au descoperit la acești oameni o expresie mai mare a ACE2, receptorul celular al virusului și enzimei Tmprss2, care facilitează unirea membranelor virusului și celulei.

Pentru a-și infecta gazda, SARS-CoV-2 se atașează la o proteină prezentă pe suprafața celulelor, în special în plămâni: receptorul ACE2. Acesta din urmă este centrul atenției, deoarece este o proteină cheie în fiziologia Covid-19, necesară pentru ca virusul să intre în celulele gazdei.

Acești pacienți sunt „dotati” cu un mecanism foarte eficient care permite intrarea virusului in organism, ceea ce le crește vulnerabilitatea la infecție, a spus cercetătorul Ruben Nogueiras, care a coordonat studiul.

Mai mult, oamenii de știință au remarcat că aceste observații nu se aplică pacienților obezi cu steatoză simplă (un stadiu mai ușor decât steatohepatita) sau pacienților obezi cu diabet de tip 2. Acest lucru sugerează că în ficatul pacienții obezi factorii de intrare ai SARS-CoV-2 sunt afectați diferit, deși trebuie efectuate studii suplimentare cu un grup mai mare de pacienți cu leziuni hepatice pentru a confirma această constatare.

Cu toate acestea, aceste prime rezultate publicate în Journal of Hepatology susțin că au reușit deja să identifice biomarkeri la pacienții obezi cu steatohepatită nealcoolică, explicând astfel acest risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19.

Cercetătorii spanioli de la Universitatea din Santiago de Compostela au realizat acest studiu în colaborare cu cercetători francezi de la Inserm, Universitatea din Lille, Spitalul Universitar din Lille și cercetători germani de la Universitatea din Lübeck, potrivit Sante Magazine.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Locuri de muncă bine plătite pe care nu le vrea nimeni. Unele salarii pot ajunge până la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O luăm de la capăt cu ploile. Ciclonul iese din țară, dar vine un alt front atmosferic
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Un nou ajutor financiar pentru românii vulnerabili. Cum te ajută autoritățile să-ți plătești factura la energie, de când
Dailybusiness.ro
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`