Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Obezitatea poate exacerba efectele bolii Alzheimer, arată un nou studiu
Obezitatea poate exacerba efectele bolii Alzheimer, arată un nou studiu

Obezitatea poate exacerba efectele bolii Alzheimer, arată un nou studiu

29 ian. 2021, 13:46,
în Sanatate

Noile cercetări de la Universitatea din Sheffield au descoperit că supraponderalitatea reprezintă o povară suplimentară pentru sănătatea creierului și poate exacerba boala Alzheimer.

Studiul pionier de neuroimagerie multimodală a arătat că obezitatea poate contribui la vulnerabilitatea țesutului neuronal, în timp ce menținerea unei greutăți sănătoase în caz de demența ușoară ar putea ajuta la conservarea structurii creierului.

De ce obezitatea poate exacerba efectele bolii Alzheimer?

Descoperirile, publicate în Jurnalul de rapoarte ale bolii Alzheimer, subliniază, de asemenea, impactul pe care supraponderalitatea la vârsta mijlocie îl poate avea asupra sănătății creierului la vârste mai înaintate.

Autorul principal al studiului, profesorul Annalena Venneri de la Institutul de Neuroștiințe al Universității Sheffield și Centrul de Cercetări Biomedice NIHR Sheffield, a declarat:

„Se crede că peste 50 de milioane de oameni trăiesc cu boala Alzheimer și, în ciuda a zeci de ani de studii inovatoare și a unui imens nivel global efort de cercetare, încă nu avem un remediu pentru această boală crudă.

„Prevenirea joacă un rol atât de important în lupta împotriva bolii. Este important să subliniem că acest studiu nu arată că obezitatea cauzează Alzheimer, dar ceea ce arată este că supraponderalitatea este o povară suplimentară pentru sănătatea creierului și poate exacerba boala.”

Specialista a adăugat: „Bolile care cauzează demență, cum ar fi Alzheimer și demența vasculară, se dezvolta incet de-a lungul a mulți ani, așa că așteptarea până la 60 de ani pentru a pierde în greutate este prea târzie. Educarea copiilor și adolescenților asupra poverii pe care o are supraponderalitatea asupra multimorbidităților, inclusiv bolile neurodegenerative, este vitală.”

Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield și Universitatea din Finlanda de Est au examinat scanarea RMN a creierului de la 47 de pacienți diagnosticați clinic cu o formă ușoară a bolii Alzheimer, 68 de pacienți cu insuficiență cognitivă ușoară și 57 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv.

Studiul nou a folosit trei tehnici complementare de calcul pentru a analiza anatomia creierului, fluxul sanguin și, de asemenea, fibrele creierului.

Echipa internațională a comparat mai multe imagini cerebrale și a măsurat diferențele în concentrațiile locale de țesuturi cerebrale pentru a evalua volumul de substanță gri – care degenerează în timpul apariției Alzheimerului – integritatea substanței albe, fluxul sanguin cerebral și obezitatea.

Asociere pozitivă între obezitate și volumul de substanță cenușie

La pacienții cu demență ușoară, s-a găsit o asociere pozitivă între obezitate și volumul de substanță cenușie în jurul joncțiunii temporoparietale drepte. Acest lucru sugerează că obezitatea ar putea contribui la vulnerabilitatea neuronală la persoanele sănătoase din punct de vedere cognitiv și la cele cu insuficiență cognitivă ușoară.

De asemenea, studiul a constatat că menținerea unei greutăți sănătoase în demența ușoară a bolii Alzheimer ar putea ajuta la conservarea structurii creierului în prezența vârstei și a pierderii în greutate legate de boală.

Co-autorul studiului, Dr. Matteo De Marco de la Institutul de Neuroștiințe al Universității din Sheffield, a declarat:

„Pierderea în greutate este de obicei unul dintre primele simptome în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, deoarece oamenii uită să mănânce sau încep să guste alegand alimente precum biscuiții sau chipsurile, în locul celor mai nutritive.

„Am constatat că menținerea unei greutăți sănătoase ar putea ajuta la conservarea structurii creierului la persoanele care se confruntă deja cu demență ușoară a bolii Alzheimer. Spre deosebire de alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, oamenii nu se gândesc adesea la importanța nutriției în raport cu afecțiunile neurologice, dar aceste descoperiri arată că poate ajuta la conservarea structurii creierului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 noiembrie 2024
20 noiembrie 2024