Prima pagină » Local » ”Obeliscul cu Lei” din Parcul Copou va fi reabilitat! Investiții de 6 milioane de lei de la Primăria Iași
”Obeliscul cu Lei” din Parcul Copou va fi reabilitat! Investiții de 6 milioane de lei de la Primăria Iași

”Obeliscul cu Lei” din Parcul Copou va fi reabilitat! Investiții de 6 milioane de lei de la Primăria Iași

17 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

”Obeliscul cu Lei” din Parcul Copou va fi refăcut de Primăria Iași. Autoritatea locală va aloca câteva milioane de lei și pentru reabilitarea altor monumente istorice din Municipiu

Municipalitatea a prins în proiectul de buget pe anul 2022 câteva milioane de lei pentru reabilitarea unor monumente istorice. O parte a acestor investiții țin de proiectarea lucrărilor de reabilitare în timp ce altele vizează continuarea acestor investiții. În proiectul de buget pe anul în curs au fost alocate 6 milioane de lei pentru o serie de monumente de for public, investițiile find aprobate la ultima ședință de Consiliu Local Iași.

”Obeliscul cu Lei” din Parcul Copou va fi refăcut

Primăria a prins în proiectul de buget mai multe investiții. Este vorba de reabilitarea și modernizarea esplanadei de la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași ce va costa 2,7 milioane de lei. Consolidarea și reabilitarea Casei ”Berthelot” va costa 2,4 milioane de lei. De asemenea, proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a monumentului ”Obeliscul cu Lei” și a Monumentului Independenței vor costa circa 200 de mii de lei.

Pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare la monumentul statuii ”Cavaleristului în atac” din zona Super Copou, se vor aloca 196 de mii de lei. Pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Cinematografului ”Dacia” se vor aloca 610 mii de lei. De asemenea, pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare pentru zona Piața Unirii se vor aloca 200 de mii de lei.

Primăria a întocmit lista investițiilor din 2022

Primarul Mihai Chirica a prezentat o listă a investițiilor pe care autoritatea locală le-a prins în proiectul de buget pe anul 2022. Primarul Mihai Chirica a menționat că în lista de investiții apar și proiecte cu finanțare europeană, dar și unele cu finanțare de la bugetul local și cel central.

”Avem sume pentru modernizarea străzilor, a monumentelor și nu numai. Avem proces de proiectare pentru mai multe lucrări de investiții. Discutăm, de exemplu, de modernizarea fondurilor pentru locuințe. Continuăm investițiile în termoficare, în modernizarea spațiilor de joacă pentru copii”, a spus primarul Mihai Chirica.

De precizat că investițiile din Iași pe parcursul acestui an sunt mult mai puține față de ceea ce au propus primăriile din alte orașe mari din țară. Pentru Sala Polivalentă ”Regina Maria” din Moara de Vânt, în 2022 se vor aloca 200 de mii de lei la proiectare și 500 de mii de lei pentru execuție.

Parcul Copou va fi refăcut integral

Discuțiile despre reabilitatea monumentului ”Obeliscul cu lei” din Parcul Copou au fost demarate încă de acum câțiva ani. Investiția ar urma să fie prinsă într-un proiect integrat de modernizare al Parcului Copou. ”Obeliscul cu Lei”, monument istoric, ridicat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, se află în centrul grădinii publice din oraș. Expertiza tehnică a monumentului a fost realizată în urmă cu 4 ani. Monumentul ”Regulamentului Organic” are nevoie urgentă de reabilitate, ultimele lucrări fiind realizate în urmă cu mai mulți ani. ”Obeliscul cu Lei” din Parcul Copou din Iași a fost construit între 1834 și 1841.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *