Prima pagină » Local » Oamenii străzii pot face un duș cald la centrul Armatei Salvării din Iași! Primesc mâncare și haine curate. Sute de nevoiași sunt ajutați

Oamenii străzii pot face un duș cald la centrul Armatei Salvării din Iași! Primesc mâncare și haine curate. Sute de nevoiași sunt ajutați

11 feb. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Armata Salvării a fost înființată la Iași în anul 2007 și de atunci ajută zilnic sute de oameni nevoiași. Familii cu probleme financiare și oamenii străzii beneficiază în fiecare zi de mâncare caldă, haine și multe altele. Armata Salvării pune la dispoziția oamenilor nevoiași o baie socială unde aceștia pot face duș și își pot spăla hainele

De 14 ani în Iași, Armata Salvării ajută zilnic sute de familii, copii și oameni ai străzii. Armata Salvării există în România de 20 de ani și este prezentă în 6 orașe: Iași, București, Ploiești, Craiova, Buzău și Bacău. În Iași, Armata Salvării activează în două spații, unul fiind în zona Tătărași, unde este un centru social. Oamenii nevoiași sunt ajutați cu o masă caldă. În anul 2020, peste 2.000 de porții de mâncare au fost împărțite celor nevoiași. Al doilea spațiu este situat în cartierul Alexandru cel Bun, unde este un centru destinat copiilor. La fiecare din cele două centre sunt câte 8 voluntari care dau o mână de ajutor, dar zilnic vin și oameni noi care își doresc să ajute.

„Suntem în parteneriat cu Primăria Iași și Direcția de Asistență Socială și activăm în două locații din Iași. Avem un centru social în Tătărași, unde oferim o masă caldă, oamenii pot veni să se spele acolo și există și o spălătorie unde spălăm haine pentru cei care nu au posibilități. Suntem mereu acolo pentru oamenii străzii, familii cu copii și pentru oricine care are nevoie de ajutor”, declară Lilia Cojucari, căpitanul de la Armata Salvării.

Peste 20 de copii sunt ajutați zilnic în cadrul proiectului „Smart”

Armata Salvării a inițiat un proiect de after school în decembrie 2019, prin care luptă împotriva abandonului școlar. La Iași, acesta a început în februarie 2020. Proiectul „Smart” se desfășoară în București, Ploiești și Iași și este destinat copiilor cu probleme educaționale. Zilnic vin 27 de copii de la ora 12:00 până la ora 14:00, își fac temele și primesc o masă caldă. Sunt doi educatori angajați care se ocupă de ei alături de voluntari. Copiii sunt selectați cu ajutorul profesorilor care semnalează cazurile din școală și prin Direcția de Asistență Socială.

„Proiectul «Smart» este un poriect din fonduri norvegiene și a început în februarie anul trecut. Proiectul este destinat copiilor din medii defavorizate și ne propunem să ajutăm cam 150 de-a lungul proiectului. Copiii care vin la noi sunt cu probleme educaționale sau probleme sociale, ceea ce înseamnă că au un risc ridicat de abandon școlar. Majoritatea celor care vin zilnic la noi sunt școlari de la clasa 0 până la clasa a 4-a, pe care îi ajutăm la teme”, a declarat Irina Diaconescu, asistent social la Armata Salvării.

Două tone de haine donate săptămânal pentru oamenii nevoiași

În cartierul Tătărași, pe Strada Vasile Lupu, nr. 96, este spălătoria socială a celor de la Armata Salvării, unde se spală hainele pentru oamenii nevoiași. La spălătoria din Tătărași ajung și hainele donate în containere speciale, puse la dispoziție de Salubris, firma de salubritate a orașului. Zilnic ajung două tone de haine, care sunt spălate și distribuite către cei nevoiași, oamenii de bine donând și jucării, încălțăminte, pături și lenjerii de pat pentru aceștia. Salubris îi ajută pe cei de la Armata Salvării și cu transpotul hainelor către spălătorie, unde au fost montate și dușuri, pentru ca oamenii străzii să se poată spăla.

„Din luna ianuarie avem un parteneriat cu cei de la Salubris, care au introdus acele containere de adunat haine. În fiecare primim de la ei aproximativ două tone de haine pe care le sortăm, le spălăm și le distribuim oamenilor nevoiași. Noi am mai avut două astfel de containere în care adunam haine și le donam mai departe către cei nevoiași. Cei care au nevoie de ele se bucură tare mult, mai ales pe timp de iarnă”, mai spune Lilia Cojucari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`