Prima pagină » Local » Oamenii străzii au început să folosească Adăpostul Temporar de Noapte amenajat în Baia Publică din Iași. Zeci de oameni sunt cazați în fiecare noapte

Oamenii străzii au început să folosească Adăpostul Temporar de Noapte amenajat în Baia Publică din Iași. Zeci de oameni sunt cazați în fiecare noapte

14 dec. 2021, 02:00,
George Popa în Local

Mai mulți oameni fără adăpost din Iași sunt cazați peste noapte în Adăpostul Temporar de Noapte amenajat în interiorul Băii Publice din Iași de pe strada Sfântul Petru Movilă. Fiecare beneficiar cazat este testat pentru a preveni crearea unui focar de Covid-19 în interiorul Adăpostului Temporar de Noapte. Oamenii care sunt depistați pozitiv la testare sunt direcționați către două containere special amenajate, în curtea Băii Centrale, pentru purtătorii virusului SARS-CoV-2. Oamenii cazați beneficiază de asemenea de hrană și îngrijiri medicale, dar și de posibilitatea de recuperare și integrare socială

Mai mulți ieșeni fără adăpost s-au cazat la Adăpostul Temporar de Noapte amenajat la Baia Centrală din Iași. Aceștia beneficiază de cazare pe timpul nopții, îngrijiri medicale și hrană. Oamenii fără adăpost care ajung la Baia Publică sunt evaluați pentru a se stabili dacă îndeplinesc un minim de condiții necesare pentru a putea fi redirecționați către Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare Socială „C.A. Rosetti”. Cea mai importantă condiție pe care oamenii trebuie să o îndeplinească ține de starea lor de sănătate, în sensul că aceștia nu trebuie să sufere de afecțiuni grave de sănătate pentru a putea fi redirecționați către centrul „C.A. Rosetti”. Persoanele care se prezintă la adăpostul de noapte cu probleme grave de sănătate sunt direcționați de urgență la spital.

„În total au fost internate 56 de persoane, din care 7 persoane sunt în izolare și sunt sub continuă supraveghere. 17 persoane au avut nevoie de îngrijiri premedicale la Adăpostul Temporar de Noapte „Baia Publică” și au fost efectuate 49 de teste rapide anti-gen, din care 49 au fost negative și 0 pozitive”, au declarat reprezentanții Adăpostului Temporar de Noapte.

Unul dintre beneficiari a făcut scandal pentru că nu a fost lăsat cu băuturi alcoolice în interiorul adăpostului

În cadrul Adăpostului Temporar de Noapte, unul dintre beneficiari a început să se agite și să provoace scandal. Motivul pentru care acesta a devenit recalcitrant a fost acela că i s-a interzis să introducă sau să consume alcool în interiorul adăpostului.

„În jurul orei 21:30, B.M., în vârstă de 24 de ani, a început să se agite și să provoace scandal, supărat fiind că nu a primit aprobarea de a introduce băuturi alcoolice în incinta adăpostului de noapte.Acesta a răsturnat câteva paturi și a amenințat că își va da foc. La fața locului, în sprijinul colegilor de la Divizia de Prim Ajutor Premedical a intervenit un echipaj al Patrulei Sanitare și în limita competențelor a asigurat locul până la sosirea echipajului de Intervenție din cadrul Poliției Locale Iași. Împotriva acestuia au fost luate măsuri în conformitate cu L61/1991”, au adăugat reprezentanții adăpostului.

Beneficiarii sunt adăpostiți în interiorul Băii Centrale pe timp de noapte. Pe timpul zilei, mulți dintre ei părăsesc adăpostul, cu excepția celor aflați în carantină sau celor care nu se pot deplasa. Unul dintre oamenii străzii a reușit să se reintegreze și a ajuns să aibă grijă acum de restul oamenilor fără adăpost. Adăpostul Temporar de Noapte de la Baia Publică a fost amenajat grație unor parteneriate cu o serie de instituții publice și asociații. Primăria Municipiului Iași face apel la ieșeni ca, dacă observă persoane fără adapost în spații deschise în această perioadă cu temperaturi foarte scăzute, să apeleze numărul unic de urgențe 112 sau Dispeceratul Poliției Locale. Persoanele astfel identificate vor fi conduse la spital sau la adăposturile Direcției de Asistență Socială pentru a primi ajutorul necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *