Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Coronavirus: oamenii il pot lua si din aer

Coronavirus: oamenii il pot lua si din aer

18 mart. 2020, 15:53,
în Sanatate

Oamenii pot lua coronavirusul din aer. Virusul care cauzează boala coronavirusului 2019 (COVID-19) este stabil timp de câteva ore până la cateva zile în aerosoli și pe suprafețe, arata studiul publicat recent in The New England Journal of Medicine si realizat de Institutul National de Sanatate din SUA, CDC, si cercetatori de la UCLA si Universitatea Princeton.

Oamenii de știință au descoperit că sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) a fost detectabil în aerosoli până la trei ore, până la patru ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton și până la două-trei zile pe plastic și oțel inoxidabil.

Rezultatele oferă informații cheie despre stabilitatea SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19, și sugerează că oamenii pot dobândi virusul prin aer și după atingerea obiectelor contaminate. Informațiile studiului au fost împărtășite pe scară largă în ultimele două săptămâni după ce cercetătorii au plasat conținutul pe un server de imprimare preamplificată pentru a partaja rapid datele cu colegii lor.

Oamenii de știință de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase din Montana au comparat modul în care mediul afectează SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1, care provoacă SARS. SARS-CoV-1, ca și succesorul său care circulă acum pe tot globul, a apărut in China și a infectat peste 8.000 de persoane în 2002 și 2003. SARS-CoV-1 a fost eradicat prin urmărirea intensivă a contactelor și măsuri de izolare a cazurilor și astfel nu au mai fost detectate cazuri din 2004. SARS-CoV-1 este coronavirusul uman cel mai strâns legat de SARS-CoV-2. În studiul de stabilitate, cele două virusuri s-au comportat similar, ceea ce, din păcate, nu explică de ce COVID-19 a devenit un focar mult mai mare.

Oamenii pot lua coronavirusul din aer

Studiul NIH a încercat să imite virusul depus de o persoană infectată pe suprafețele de zi cu zi într-un cadru gospodăresc sau spital, cum ar fi prin tuse sau atingerea de obiecte. Apoi, oamenii de știință au investigat cât timp virusul a rămas infecțios pe aceste suprafețe.

Oamenii de știință au evidențiat urmatoarele observații in studiul lor:

Dacă viabilitatea celor două coronavirusuri este similară, de ce apare SARS-CoV-2 în mai multe cazuri? Dovezi emergente sugerează că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 ar putea răspândi virusul înainte de a recunoaște simptomele. Aceasta ar face ca măsurile de combatere a bolii care să fie eficiente împotriva SARS-CoV-1 să fie mai puțin eficiente.

Spre deosebire de SARS-CoV-1, majoritatea cazurilor secundare de transmitere a virusului SARS-CoV-2 par să apară în comunitate, mai degrabă decât în ​​mediul medical. Cu toate acestea, manipularile medicale sunt, de asemenea, vulnerabile la introducerea și răspândirea SARS-CoV-2, iar stabilitatea SARS-CoV-2 în aerosoli și pe suprafețe contribuie probabil la transmiterea virusului în mediul sanitar.

Rezultatele reafirmă îndrumările oferite de profesioniștii din domeniul sănătății publice pentru a utiliza măsuri de precauție similare cu cele pentru gripă și alte virusuri respiratorii pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2:

Evitați contactul strâns cu persoanele bolnave.
Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.
Rămâi acasă când ești bolnav.

Acoperiți-vă gura cand tusiti sau strănutati cu un țesut, apoi aruncați țesutul în coșul de gunoi.
Curățați și dezinfectați obiectele și suprafețele atinse frecvent utilizând un spray de curățare dezinfectant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *