Oamenii optimisti dorm mai bine. Optimistii traiesc mai mult decat pesimistii si au un risc mai mic de boli cronice – acest lucru a fost validat stiintific in mai multe randuri. Un motiv pentru care optimiștii au o viață mai lungă și mai sănătoasă ar putea fi faptul că dorm mai bine: aceasta este constatarea unui studiu recent condus de Jakob Weitzer și Eva Schernhammer de la Divizia de Epidemiologie a Universității Medicale din Viena, care a fost publicat în Jurnalul Oficial de Cercetarea somnului.
Oamenii optimisti dorm mai bine
Analizând datele unui sondaj online din 2017 despre caracteristicile generale ale somnului și alți factori, cum ar fi situația de la muncă a oamenilor și comportamentele înainte de culcare, la care au participat 1.004 de austrieci, epidemiologii din Viena au descoperit că probabilitatea de a suferi de tulburări de somn și / sau insomnie a fost cu aproximativ 70% mai scăzută în rândul participanților optimisti, decât în rândul celor care tindeau spre pesimism.
„Alte studii au arătat că optimiștii fac mai multe exerciții fizice, fumează mai puțin și au o dietă mai sănătoasă. În plus, au strategii mai bune pentru a face față problemelor și experimentează mai puțin stres în situații provocatoare. Toți acești factori ar putea contribui la un somn de mai bună calitate”, spune Weitzer, potrivit MedicalXpress.
Optimismul de instruire
Autorii studiului subliniază că optimismul poate fi cultivat prin diferite exerciții. Unul dintre aceste exerciții este așa-numita metodă „Cel mai bun sine posibil”. Weitzer spune: „Aceasta presupune încercarea de a imagina un ideal și de a scrie cum ar putea arăta cea mai bună viață posibilă în viitor. După câteva săptămâni de practică obișnuită, poate ajuta la creșterea nivelului de optimism al unei persoane.” Nu este vorba atât despre realizarea acestui „ideal”, ci mai mult despre reflectarea asupra acestuia, în general, pentru a ajuta la stabilirea obiectivelor realiste pentru un viitor optimist.
Cu toate acestea, nu este încă sigur dacă creșterea optimismului obținut în aceste exerciții poate promova un somn mai bun și o mai bună sănătate, subliniază Weitzer. În cazul în care acest lucru se dovedește a fi bun (și acest lucru ar trebui să fie investigat în studii suplimentare), „antrenamentul cu optimism” ar putea reduce prevalența tulburărilor de somn și a altor probleme de sănătate din populație.