Prima pagină » Lifestyle » Oamenii de stinta au găsit soluția reciclării sticlelor din plastic
Oamenii de stinta au găsit soluția reciclării sticlelor din plastic

Oamenii de stinta au găsit soluția reciclării sticlelor din plastic

21 aug. 2020, 09:19,
în Lifestyle

Cercetătorii companiei franceze de dezvoltare industrială Carbios au creat o enzimă bacteriană care poate dizolvă sticlele de plastic în câteva ore.

Pentru prima dată, această enzimă în formă să naturală a fost descoperită într-o grămadă de frunze putrezite în 2012, iar oamenii de știință au dezvoltat o nouă substanță pe baza să.

„Toată lumea a uitat complet de această descoperire, dar s-a dovedit a fi cea mai bună din acest domeniu”, a spus Alain Marty, șeful departamentului științific din Carbios, profesor la Universitatea din Toulouse, într-un interviu acordat ziarului britanic Guardian.

Giganții din industrie, precum Pepsi și L’Oreal s-au oferit voluntari pentru a ajută Carbios să dezvolte nouă tehnologie.

O descriere detaliată a rezultatelor cercetării a fost publicată joi în prestigioa revistă științifică Nature .

Cum funcționează reciclarea plasticului

Descoperirea de către oamenii de știință francezi poate deveni o etapă importantă în prelucrarea anumitor tipuri de plastic, în special, sticle PET fabricate pe bază de polietilenă de diferite densități. Majoritatea sticlelor de consum și a recipientelor aparțîn categoriei PET.

Enzima este capabilă să descompună plasticul acestor sticle în materiale care mai târziu pot fi utilizate pentru a face sticle noi.

Cu tehnologiile actuale, produsul final al procesării PET se dovedește a fi de o calitate insuficientă pentru fabricarea de sticle noi. De obicei este folosit pentru confecționarea hainelor și covoarelor.

Nouă enzimă este capabilă să descompună până la 90% din polimeri în doar 10 ore, iar această, potrivit oamenilor de știință, este cea mai eficientă și optimă enzimă pentru PET dintre toate cunoscute în acest moment.

Cercetătorii spun că costul producerii noii enzime la scară industrială va fi scăzut. De exemplu, va costă de 25 de ori mai puțîn pentru a face plastic din ulei.

„Această este o adevărată descoperire în producția și reciclarea PET”, a declarat Saleh Jabarin, profesor la Universitatea din Toledo din Ohio și membru al consiliului științific la Carbios.

Cercetătorii speră să aibă răspunsuri definitive cu privire la potențialul industrial și comercial al enzimei în 2021, după ce toate testele au fost finalizate.

„Scopul nostru este să transformăm descoperirea într-o producție la scară largă până în 2024-25”, spune Martin Ștefan, CEO adjunct al Carbios.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024