Prima pagină » Sanatate » Oamenii de știință recomandă muzică pentru un somn profund! Ce impact are asupra procesului de adormire
Oamenii de știință recomandă muzică pentru un somn profund! Ce impact are asupra procesului de adormire

Oamenii de știință recomandă muzică pentru un somn profund! Ce impact are asupra procesului de adormire

23 aug. 2023, 14:56,
B, , h, , în Sanatate

Un somn bun în timpul nopții este o componentă vitală a bunăstării noastre zilnice, și constituie baza pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională. Și totuși, la nivel global, aproximativ 62% dintre adulți simt că nu dorm bine noaptea. Această „epidemie” de privare de somn alimentează industria în creștere a tehnologiilor ce ne pot ajuta să dormim mai bine. Un studiu efectuat în 2021 a evaluat piața globală a dispozitivelor pentru dormit la 15 miliarde de dolari în 2021, iar până în 2030 este de așteptat să ajungă la 67 miliarde de dolari. Ascultarea de muzică pentru somn profund ajută la încetinirea ritmului cardiac și a respirației, cât și la scăderea nivelului hormonilor de stres, uşurându-ne astfel procesul de adormire.

Muzica pentru somn profund – o unealtă la îndemână

Un număr tot mai mare de cercetări arată cum ascultarea de muzică relaxantă îmbunătățește somnul prin inducerea unor răspunsuri favorabile, cum ar fi scăderea anxietății, scăderea tensiunii arteriale, respirația mai lentă și ritmul cardiac mai scăzut. De fapt, cercetările arată că muzica stimulează întregul creier, inclusiv sistemul nervos parasimpatic, care semnalează corpului să se odihnească, să se relaxeze și să doarmă. O meta-analiză a 10 studii de cercetare diferite care au implicat un total de 557 de participanți, a ajuns la aceeași concluzie – că muzica este eficientă în a ajuta persoanele care suferă de tulburări de somn acute și cronice să doarmă mai bine.

Experții în somn au precizat că trebuie avute în vedere două lucruri care contează foarte mult atunci când vine vorba de a înțelege ce fel de muzică ajută o persoană să adoarmă – preferințele individuale și tempoul.
Preferințele muzicale individuale sunt un factor important în determinarea efectelor acesteia în timpul somnului. Așadar, este recomandat să întocmiți o listă personalizată cu melodii care v-au ajutat să adormiți sau care v-au ajutat să vă relaxați în trecut.

Tempoul se referă la viteza cu care muzica este redată și este adesea măsurată în bătăi pe minut (BPM). Unii oameni de știință au emis ipoteza că, deoarece inima umană bate în mod normal între 60 și 100 BPM, ascultarea muzicii cu un tempo în intervalul 60-80 BPM poate ajuta la sincronizarea cu ritmurile proprii ale corpului, incurajându-ne astfel să ne calmăm, să ne relaxăm și să adormim. Dar, desigur, acest lucru nu poate fi aplicat în cazul tuturor oamenilor.

Muzica aleasă trebuie să stimuleze undele cerebrale alfa

Somnul este foarte personal, la fel și preferințele muzicale. Unii oameni pot experimenta relaxarea (respirație și bătăi ale inimii mai lente) ascultând heavy metal sau hard rock.

„Așadar, fie că este vorba de hard rock sau heavy metal sau Bach, găsește ce te face să te simți relaxat în corpul tău și care să te ajute să-ți lași grijile deoparte”, explică dr. David Vago.

Corpul uman este un loc plin de muzică. Asemenea inimii, și creierul are propriile lui ritmuri, iar unele dintre acestea sunt mai potrivite pentru somn. Liderul cercetării, dr. David Vago, specializat în neuroștiință cognitivă, a explicat că undele alfa, care au o frecvență de aproximativ 8-12 pulsuri pe secundă, se regăsesc preponderent în creierul cuiva foarte relaxat, sau în timpul meditației. Dacă veți dori să căutați muzică pentru a adormi mai ușor, dr. Vago sugerează să cautați melodii care pot activa acea frecvență alfa. Dacă te întrebi cum să găsești o astfel de piesă muzicală, deoarece nu poți măsura efectiv undele cerebrale, răspunsul constă în ascultarea corpului. Fii atent la ceea ce îți spune propriul corp trăgând atenție asupra bătăilor inimii, respirației, a răspunsului emoțional, dar și asupra modului în care acestea se transformă pe măsură ce ascultam respectivele sunete.

Când vine vorba de somn, tehnologia este o sabie cu două tăișuri. Poate inhiba odihna, dar o poate și activa. Dacă țineți neapărat să folosiți telefonul mobil la culcare, utilizați-l pentru a obține un somn mai liniștit. Există o mulțime de aplicații care oferă liste cu muzică pentru somn profund și povestioare de adormit care vă vor ajuta să vă odihniți mai bine. Încorporează-le în rutina ta de somn pentru a putea adormi mai ușor, a-ți optimiza starea de bine, și a duce o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024