Prima pagină » International » Oamenii de ştiinţă explică de ce nu sunt vinovați liliecii pentru răspândirea COVID-19

Oamenii de ştiinţă explică de ce nu sunt vinovați liliecii pentru răspândirea COVID-19

13 oct. 2020, 14:19,
în International

Originea exactă a virusului care a făcut ravagii în întreaga lume nu a fost aflată. Totuși, oamenii de ştiinţă au explicat de ce nu sunt vinovaţi liliecii pentru răspândirea COVID-19.

Dar marea majoritate a oamenilor de știință sunt de acord că a trecut la oameni dintr-o specie de animal, cel mai probabil un liliac. Asta nu înseamnă că liliacul este de vină; interferența noastră crescândă cu aceste creaturi sălbatice este la baza problemei.

Majoritatea focarelor de boli emergente pot fi legate de distrugerea naturii de către om

Majoritatea focarelor de boli emergente pot fi legate de distrugerea naturii de către om. Atunci când pădurile sau pajiștile sunt distruse pentru a pășuna vite, pentru a crește soia sau pentru a construi drumuri și așezări, animalele sălbatice sunt forțate din ce în ce mai aproape de oameni și de animale, oferind virușilor posibilitatea de a se transfera către om.

„Este de netăgăduit că liliecii, precum multe alte grupuri de animale, prezintă riscuri reale ca gazde pentru boli potențial periculoase”, spune Ricardo Rocha de la Universitatea din Porto, Portugalia.

Dar el subliniază că, atunci când controlați numărul de specii de lilieci (1.400 sau mai mult), numărul virusurilor care infectează omul este similar cu alte grupuri , cum ar fi păsările, animalele domestice și rozătoarele.

O majoritate covârșitoare de boli infecţioase provin de la animale

Oamenii de știință estimează că trei din patru boli infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale. Un avertisment cu privire la pericole a venit în 2002, când misterioasa boală, Sars, a apărut în China, ucigând aproape 800 de oameni din întreaga lume.

În 2017, cercetătorii au identificat o colonie de lilieci de potcoavă care trăiau în peșteri îndepărtate din provincia Yunnan, care adăposteau piese genetice ale virusului uman Sars. Ei au avertizat atunci că o boală similară ar putea apărea din nou și s-au dovedit a avea dreptate.

Dar, mai degrabă decât să acuzăm o specie sau alta, trebuie să reevaluăm relația noastră cu lumea naturală, spune dr. Rocha. El subliniază că liliecii sunt vitali pentru ecosisteme sănătoase și bunăstarea umană.

Liliecii suprimă insectele care roiesc peste culturi

Liliecii suprimă insectele care roiesc peste culturi. Plantele din tropice se bazează pe ele pentru polenizare, inclusiv fructe de cacao, vanilie și durian. Și împrăștie semințele copacilor găsiți în pădurile tropicale, ajutând în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Ar fi un „rezultat teribil” dacă liliecii ar fi demonizați, deoarece răspândirea bolilor de la animale la oameni depinde mult mai mult de intrarea oamenilor în domeniul lor decât invers, spune dr. David Robertson de la Universitatea din Glasgow. Precedentele Sars-CoV-2 circulă probabil în lilieci de zeci de ani , spune el, cu capacitatea de a infecta și alte specii de animale.

Au existat rapoarte izolate de reacții adverse împotriva liliecilor legate de Covid, inclusiv ucideri intenționate în Peru, India, Australia, China și Indonezia.

Oamenii de știință avertizează că câteva acțiuni greșite ar putea avea consecințe grave pentru speciile vulnerabile de lilieci și chiar pot crește riscul de răspândire a bolii .

„O preocupare majoră este că multe specii de lilieci sunt amenințate cu dispariția, astfel încât chiar și cazurile mici de violență greșită ar putea provoca daune ireversibile și ar avea efecte catastrofale asupra ecosistemelor pe care oamenii se bazează”, spune Douglas MacFarlane de la Universitatea din Cambridge.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Când se spală în Săptămâna Mare. Zilele în care este păcat să faci activități casnice
Playtech.ro
La ce oră se merge la Denii, în Săptămâna Mare. Obiectul pe care orice credincios trebuie să îl aibă la el
observatornews.ro
Păgubiţii Nordis, protest la DNA şi Parlament. Cât a pierdut un client pe 8 apartamente
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Rețetă de colivă. Micile secrete ale preparatului
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
„Tricolorul” s-a iubit pătimaș cu Teo Trandafir și apoi a fost părăsit de vedeta TV
Playtech.ro
Zodiile protejate de Divinitate în primele 3 zile din Săptămâna Patimilor. Banii şi iubirea apar de nicăieri. Mesajele divine
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Din păcate, începem Săptămâna Mare cu o veste tristă! A murit și el. Mare om! Dumnezeu să-l ierte!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Şi-a înşelat sau nu soţul? A jurat cu mâna pe Biblie, în Postul Paştelui!
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`