În aceste momente, oamenii de ştiinţă care s-au aflat în spatele dezvoltării vaccinului AstraZeneca au anunţat faptul că au început testarea unui vaccin împotriva ciumei. Studiul clinic se află în primă fază şi foloseşte aceeaşi tehnologie dezvoltată pentru vaccinul împotriva COVID-19.
Studiul de fază 1 va vedea cel puțin 40 de tineri sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care vor testa vaccinul, care folosește aceeași tehnologie ca și coronavirusul.
AstraZeneca a început testarea unui vaccin împotriva ciumei
Ținta companiei AstraZeneca este o amenințare bacteriană veche de secole, ciumă, nu noul virus pandemic.
Pentru o mare parte din populația mondială, ciuma este o lecție de istorie – cea mai infamă pandemie de ciumă, Moartea Neagră care a străbătut Europa în anii 1300, a ucis până la jumătate din populație. Dar există încă unele cazuri în mai multe zone rurale din Africa, Asia și America. Și în 2017, un focar a ucis 171 de persoane în Madagascar. Antibioticele pot fi folosite acum pentru tratarea ciumei, dacă sunt administrate devreme,
Dar multe dintre regiunile cu risc de focare sunt foarte îndepărtate. Un vaccin eficient ar putea oferi un nou mod de a proteja viețile. Și procesul va verifica cât de bine recunoaște corpul și învață să lupte împotriva ciumei după vaccinare.
Schema vaccinului împotriva COVID-19 este asemănătoare cu cea folosită împotriva COVID-19
La fel ca vaccinul contra coronavirusului Oxford-AstraZeneca, se folosește o versiune slăbită a unui virus de răceală obișnuită – adenovirus – de la cimpanzei care a fost modificat genetic, astfel încât nu poate provoca o infecție la oameni.
Acest vaccin nu conține bacterii de ciumă și, prin urmare, nu poate provoca ciumă. Dar include gene adăugate care produc proteine din bacteria de ciumă Yersinia pestis . Și acest lucru ar trebui să învețe sistemul imunitar al corpului cum să se ferească de infecția reală, dacă ar trebui vreodată să o facă.
Oficialii Oxford-AstraZeneca au fost în centrul mai multor scandaluri legate de vaccin
Incă de la începutul lansării pe piață a vaccinului AstraZeneca, mai multe persoane au reclamat numeroase efecte secundare. De altfel, printre efectele secundare raportate de pacienții vaccinați cu serul AstraZeneca, găsim, în majoritatea cazurilor:
Febră
Dureri corporale
Dureri de cap
O predominanță a acestor simptome a fost observată la femei.
România vinde doze de vaccin împotriva COVID-19
În contextul vaccinării împotriva COVID-19, România stă foarte prost la capitolul vaccinare. Altfel spus, țara a dispus vânzarea dozelor de vaccin. Altfel spus pentru că întreaga campanie de imunizare bate pasul pe loc, autorităţile din România au decis să vândă doze de vaccin:
„România a încheiat un acord de principiu pentru vânzarea de vaccin împotriva COVID-19 Irlandei. Din acest acord fac parte 700.000 de doze de Pfizer BioNTech cu menţiunea foarte importantă că aceste doze nu sunt necesare în acest moment pentru derularea campaniei de vaccinare din ţara noastră. Noi continuăm să avem în ţară un număr suficient de mare de doze atât pentru continuarea campaniei de vaccinare cât şi eventualitatea administrării pentru momentul în care se va lua o decizie dacă se va lua decizia pentru cea de-a treia doză”, a afirmat Andrei Baciu.