Rezultatele unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Granada indică faptul că consumul frecvent de ulei de floarea-soarelui poate contribui la dezvoltarea bolilor hepatice, inclusiv a celor care duc la apariția cirozei și a cancerului. Descoperirile experților au fost publicate în Jurnalul de Biochimie Nutrițională.
Cercetătorii au analizat efectele asupra sănătății a două tipuri de uleiuri – măsline și floarea-soarelui. În experiment, oamenii de știință au folosit șobolani. După o perioadă de utilizare a uleiurilor, oamenii de știință au analizat genomul ficatului la animale. Analiza a relevat la animalele care consumau zilnic ulei de floarea-soarelui, prezinta modificări ultrastructurale în celulele organului, în legătură cu care riscul de a dezvolta steatohepatită nealcoolică a crescut brusc.
Steatohepatita nealcoolică este un sindrom ce apare la persoanele care nu consuma alcool si care produce leziuni hepatice histologic identice cu cele din hepatita alcoolica. Pe fondul acestei boli, se formează patologii severe, cum ar fi ciroza și cancerul.
„Consumul zilnic de ulei de floarea-soarelui poate contribui la apariția fibrozei și crește probabilitatea de a dezvolta steatohepatită nealcoolică”, au afirmat autorii proiectului.
Aceștia au menționat că ficatul animalelor hrănite cu ulei de măsline era mult mai sănătos.
De ce este esențial uleiul de măsline pentru inimă și vasele de sânge?
Compoziția uleiului de măsline este unică – conține atât de multe elemente necesare unui corp sănătos. Această include o serie de vitamine (A, E, D și altele), calciu, care este important pentru sistemul osos și antioxidanți care normalizează nivelul tensiunii arteriale, care este esențial nu numai la vârsta înaintată. Uleiul de măsline conține diverse substanțe care reduc cantitatea așa-numitului colesterol rău, ceea ce reduce probabilitatea de a dezvoltă diverse boli cardiovasculare foarte critice la om.
Există o serie de confirmări științifice în acest sens. Un studiu realizat la Universitatea din Navarra în Spania a găsit o legătură între consumul de ulei de măsline și un risc mai mic de atacuri de cord – cu 74%! Și un alt grup de oameni de știință de la Universitatea Bordeaux din Franța a evaluat riscul de accident vascular cerebral la cei care foloseau în mod regulat ulei de măsline pentru gătit. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au urmărit viața a peste 8 mii de persoane peste 65 de ani din 3 orașe timp de 5 ani și au descoperit că iubitorii de ulei au o șansă mai mică cu 41% de a dezvoltă boală. Aceste rezultate au fost atribuite acizilor oleici. Dar sunt utile nu numai pentru inimă ci și pentru vasele de sânge.