Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Oamenii de știință au identificat mecanismul care determină dezvoltarea sindromului intestinului iritabil
Oamenii de știință au identificat mecanismul care determină dezvoltarea sindromului intestinului iritabil

Oamenii de știință au identificat mecanismul care determină dezvoltarea sindromului intestinului iritabil

14 ian. 2021, 15:53,
în Sanatate

În acest studiu, cercetătorii au început cu ideea că o infecție, în timp ce un anumit aliment este prezent în intestin, ar putea sensibiliza sistemul imunitar la acel aliment. Oamenii de știință au identificat astfel mecanismul care determină dezvoltarea sindromului intestinului iritabil.

Sindromul intestinului iritabil afectează mai multe femei decât bărbați. În Belgia, cercetătorii de la KU Leuven au identificat mecanismul biologic care explică de ce unii oameni suferă de dureri abdominale atunci când consumă anumite alimente. Această descoperire deschide calea pentru un tratament mai eficient al sindromului intestinului iritabil. Studiul, efectuat la șoareci și oameni, a fost publicat în revista științifică Nature.

La unii pacienți, dietele fără gluten oferă o ușurare, dar motivul pentru care funcționează rămâne un mister.

„Foarte des acești pacienți nu sunt luați în serios de medici, iar lipsa răspunsului alergic este folosită ca argument că totul este în minte și că nu au o problemă cu fiziologia intestinului. Cu aceste noi cunoștințe, oferim dovezi suplimentare că avem de-a face cu o boală reală”, explică profesorul Guy Boeckxstaens, gastroenterolog la KU Leuven și autor principal al noii cercetări, potrivit Sante Magazine.

Aceste studii clinice relevă existența unui mecanism care leagă anumite alimente de activarea celulelor care eliberează histamină în durere și disconfort. În trecut, cercetările anterioare au arătat că blocarea histaminei, o componentă importantă a sistemului imunitar, a îmbunătățit starea persoanelor cu sindrom de colon iritabil. În acest studiu, echipa medicală a dorit să afle de ce sistemul imunitar nu mai poate tolera anumite alimente. Adesea, pacienții observă apariția simptomelor după o infecție gastro-intestinală, astfel încât cercetătorii au început cu ideea că infecția, în timp ce un anumit aliment este prezent în intestin, ar putea sensibiliza sistemul imunitar la acel aliment.

Mecanismul care determină dezvoltarea sindromului intestinului iritabil: o reacție la ovalbumină

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au infectat șoarecii și i-au hrănit cu ovalbumină, o proteină găsită în albușul de ou. După eliminarea infecției, șoarecii au primit din nou ovalbumină pentru a vedea dacă sistemul lor imunitar a fost sensibilizat. Astfel, cercetătorii au descoperit că ovalbumina a provocat activarea mastocitelor, eliberarea histaminei și intoleranța digestivă cu o creștere a durerii abdominale.

Cercetătorii au verificat apoi dacă persoanele cu sindrom de colon iritabil au reacționat în același mod. Când antigenele dietetice asociate IBS (gluten, grâu, soia și lapte de vacă) au fost injectate în peretele intestinal al a 12 pacienți, au produs răspunsuri imune localizate similare cu cele observate la șoareci. Nu s-a observat nicio reacție la voluntarii sănătoși.

„Aceasta este o dovadă suplimentară că mecanismul pe care l-am dezlegat are relevanță clinică. Dar cunoașterea mecanismului care duce la activarea mastocitelor este crucială și va duce la noi terapii pentru acești pacienți”, a spus prof. Boeckxstaens. Alte studii efectuate pe un grup mai mare de participanți nu au confirmat încă aceste rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`