Oamenii de afaceri se pregătesc de faliment, dacă noile măsuri fiscale vor fi adoptate în forma actuală de la 1 ianuarie 2024. Antreprenorii din Iași susțin că noile taxe și impozite vor aduce falimentul mai ales celor care au afaceri mici, de familie. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că nu vor fi taxe mari de la 1 ianuarie 2024
În timp ce guvernanții, cum este Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, anunță că nu vor fi taxe și impozite mari de la 1 ianuarie 2024, antreprenorii sunt de altă părere. Aceștia susțin că noul pachet de măsuri fiscale este făcut să afecteze micii antreprenori, care dețin SRL sau PFA. Ieșenii se tem că vor falimenta din cauza taxelor mari.
„În fiecare an au venit cu măsuri fiscale, modificări, taxe mai mari. Niciodată nu au tăiat taxele, doar pentru multinaționale au găsit soluții. De la noi, cei mici, au luat cât s-a putut, încât ajungeai să vii cu bani de acasă. Fac tot posibil să ne îngroape! Statul îngroapă firmele private, afacerile mici, de familie! Firme care aduc o mulțime de bani la bugetul de stat. Dar nu e suficient. Mai vor! Eu ar trebui să plătesc taxe duble”, susține un antreprenor din Iași care deține o afacere în domeniul HoReCa, un domeniu afectat de noile modificări fiscale.
Taxe mai mari pentru micii antreprenori
Potrivit noului proiect privind modificările fiscale ce ar trebui adoptate din ianuarie 2024, cele mai afectate sunt afacerile mici. În cazul PFA se mențin plafoanele actuale de 24 de salarii pentru plata CAS și CASS, dar, dacă venitul net depășește 60.000 de euro, se plătește CASS pentru diferența de venit peste 60.000 de euro.
De asemenea, în cazul SRL Micro se introduce o cotă de impozitare de 3 la sută. Astfel, cotele de impozit vor fi 1 la sută pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro inclusiv și care NU desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2, și 3 la sută pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 de euro sau desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
Din cauza taxelor mai mari, mulți dintre cei care dețin PFA vor renunța și vor găsi o altă formă de organizare, probabil SRL.
Măriri de taxe și în domeniul HoReCa
De asemenea, potrivit noii propuneri, privind pachetul de taxe și impozite, ce ar trebui aplicat din 2024, se introduce impozit pe salariul obținut de IT-iști, astfel că se va plăti 10 la sută pe diferența ce depășește 10.000 de lei brut la salariu. De asemenea, crește cota de impozit de la 70 la sută pe veniturile nedeclarate, impozitul pe dividende rămâne 8 la sută. Potrivit noului proiect fiscal, se introduce impozitul pe case și mașini, respectiv 0,3 la sută la proprietățile deținute de persoanele fizice și 0,3 la sută pe valoarea mașinilor deținute de persoanele fizice și juridice. Alte măriri de taxe și impozite sunt pentru cei care dețin panouri fotovoltaice.
Cota TVA va fi majorată la 9 la sută, de la 5 la sută, în timp ce în cazul HoReCa va fi o cotă TVA de 9 la sută. Pentru săli de sport, cluburi și festivaluri creșterea cotei TVA va fi de 19 la sută, în loc de 5 la sută, cât este în prezent. O creștere a TVA va fi la produsele bio-tradiționale, de la 5 la 9 la sută. În această situație, oamenii de afaceri se pregătesc de faliment, mai ales dacă e vorba de micile afaceri.
Neculai Vițelaru: „Le e frică să se atingă de multinaționale”
Reprezentanții IMM-urilor din Iași sunt nemulțumiți de aceste modificări fiscale și le cer guvernanților să discute cu mediul de afaceri.
„Tot o bâlbâie guvernanții noștri, spun că nu e forma finală, c-o fi, c-o păți. Va intra ba la 1 septembrie, ba la 1 octombrie, ba de la 1 ianuarie 2024. Le cerem ferm să fie expliciți, să pună în consultare publică, să putem discuta. Ați văzut că nemții au anunțat deja reduceri de taxe de nivelul miliardelor. La noi vorbim discuții! Adică sunt niște incompetenți (n.r. – referitor la cei care au inițiat proiectul), altceva nu pot să spun! Nu sunt niște oameni de acțiune! Adică dacă ți-ai făcut listele, te-ai înconjurat de consilieri de primă mână, ai și soluții. Există principiul de la mare la mic, adoptat în Uniunea Europeană, în ceea ce privește IMM-urile.
Întâi ocupă-te de impozitarea celor mari și apoi treci la cei mici. La noi e totul pe dos. Le e frică să se atingă de multinaționale! Ați văzut, și cei de la Finanțe au protestat pentru că nu-i apără nimeni în fața celor de la multinaționale, prin prisma că îi lasă pe persoană fizică să se judece și aceia au o armată de avocați. Avem soluții, dar nu vrem să ne pronunțăm înainte de a veni ei cu forma finală”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.
Un proiect de lege ar elimina plata cash.
Oamenii de afaceri se pregătesc de faliment din cauza creșterilor de taxe și impozite
Acesta adaugă faptul că politicienii vor fi taxați la viitoarele alegeri, iar mulți dintre cei cu afaceri vor declara falimentul.
„La anul sunt alegeri. Vor veni să ceară și le vom da exact cum ne-au dat și ei. Și IMM-urile pot să spună: firma mea nu-și permite să plătească 10 la sută impozit pe dividende, nu-și permite să facă aia, nu-și permite aia. Ați luat această decizie, am închis firma. Lucrați voi! Oameni care au ajuns printr-un concurs de împrejurări cu sprijinul… Incompetență crasă! Iar mediul de afaceri și toată România suportă consecințele. E vina noastră că suntem mulți și nu suntem uniți! Mesajul nostru a fost să fim unitari, pentru a fi o forță! Dar vin alegerile și o să-și plângă în pumni acești ticăloși”, mai spune Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.
Astfel, oamenii de afaceri se pregătesc de faliment din cauza creșterilor de taxe și impozite.
Daca impozitul pe salariu e 16%, tot atat sa fie si impozitul pe dividende. Acum e 8%. Pana anul trecut era 5%.
Probabil ii vor vota ucrainienii, ei primesc bani de la stat cit primeste un pensionar cu 35 sau 40 ani vechime.
PSD-PNL vă dă la mumu ! ,să trăiți bine !
O sa votam AUR.
Zău? Vin alegerile și veți vota doar alți nemernici. Și nimic nu se va schimba pentru că politicienii își doresc schimbare doar pentru ei, nu și pentru pulimea votanta. Asta se întâmplă de 30 de ani iar românii continua să meargă la vot.
Stați în plm acasă!
Boala romanului e să aștepte ajutor de la alții, precum handicapații. In 90 așteptau ajutoare din străinătate. Acum așteaptă ajutor de la politicieni! Da să pună ei mana sa facă ceva pentru ei, n-ai să vezi.
Vă meritați soarta. Nu aveți dreptul să vă plângeți, v-o faceți cu mana voastră.
turcii au iesit 90 % la alegeri noi iesim maxim 40 % ASA CA NU AVEM SANSE TOT PANARAMELE ASTEA O SA IASA