Prima pagină » Titlurile zilei » Oamenii care călătoresc cu trenurile CFR, pe rutele din Iași, trebuie să îndure condițiile mizere din vagoane. Situația este cunoscută deja de către călători: „Simțeam că nu mai am aer”

Oamenii care călătoresc cu trenurile CFR, pe rutele din Iași, trebuie să îndure condițiile mizere din vagoane. Situația este cunoscută deja de către călători: „Simțeam că nu mai am aer”

09 sept. 2024, 02:00,
Andrei OSMAN în Titlurile zilei

Cei care fac naveta sau merg ocazional cu trenurile CFR călători sunt obișnuiți cu condițiile mizere din vagoane, pe care trebuie să le suporte. Reporterii BZI au făcut un experiment, așa că au verificat condițiile din vagoanele trenurilor, care merg pe ruta Iași – Pașcani

Oamenii care călătoresc cu trenurile CFR, pe rutele din Iași, trebuie să îndure condițiile mizere din vagoane

În dimineața de 6 septembrie 2024, reporterii BZI au ajuns în gara din Iași, la ora 08:40, și au cumpărat bilete pentru trenul care pleca spre Pașcani, la ora 09:07, de la linia 3C. Trenul aștepta în gară.

Trenul Iași – Pașcani are trei vagoane supraetajate, care sunt într-o stare groaznică. Mergând dintr-o parte în alta a trenului, reporterii BZI au văzut de ce condiții au parte călătorii. Scaune murdare, aer închis, iar geamurile și mesele erau mizerabile. Situația nu s-a îmbunătățit nici la toaleta din interiorul trenului, vasul fiind înfundat cu hârtie, săpunul, lipit de chiuvetă și un semn pe care scria „apă nepotabilă”. Dar care era sursa de apă dacă în perete nu era decât o gaură și nici urmă de robinet?

Un călător s-a plâns de ruta Iași – Pașcani, în special, de trenul de navetiști, care pleacă, din Iași, la ora 18:45.

„Acum este liber, dar la sfârșitul săptămânii, în special, la ora 18:45, este îngrozitor. Într-o zi, am venit mai devreme cu jumătate de oră, ca să prind loc în tren. Am prins loc, deși asta nu se întâmplă prea des. Cât am așteptat să plece trenul, nu s-a dat deloc drumul la aerul condiționat, simțeam că nu mai am aer și acest lucru nu s-a schimbat nici după ce s-a dat drumul la aer. Mirosurile erau amestecate, nu se putea respira, mulți oameni au stat în picioare, suntem înghesuiți ca sardinele, în special, când vine vorba despre trenul de navetiști. Nu mai vorbesc despre mirosul de transpirație sau de alcool, dar aici nu e problema conducerii, însă există o problemă atunci când se face curățenie în tren, vine o doamnă cu o găleată și un om fără mănuși bagă mâna în coșul de gunoi și îl curăță”, a declarat un călător.

Pe ruta Iași – Pașcani trenul regio a oprit la stațiile Lețcani, Podu Iloaiei, Budăi, Sârca, Târgu Frumos, Pietrișu, Costești Iași și Ruginoasa.

Situația mizeriei din trenurile CFR este cunoscută de oricine a fost nevoit să călătorească astfel

O studentă din Iași, care merge săptămânal cu trenul CFR călători, este nemulțumită de condițiile pe care le găsește la fel, de ani de zile, în trenurile CFR.

„Eu sunt studentă la Iași, am loc de muncă la Iași și iau trenul când merg acasă. Mi se pare strigător la cer. Dacă nu iau un tren de noapte, de abia am aer. Trenurile arată deplorabil, mai ales cele personale, cu rute regio. Scaunele sunt ori murdare, ori rupte, mizerie în tren, nu mai vorbim de geamuri. Au fost cazuri în care s-au rugat pasagerii de controlor sau au deschis geamurile singuri și a ieșit ceartă și țipete de fiecare dată. Dacă nu este posibil să se deschidă un geam, nici nu știu ce pretenție să mai avem de la aerul condiționat, care este mereu motiv de ceartă. Am întrebat, la un moment dat, controlorul, cum este posibil să fie atât de multă lume în picioare. Mi s-a spus că sunt muncitori navetiști care au abonamente și merg cu trenul și se mai vând și bilete la același număr de locuri. Stăm lipiți unul de celălalt, fără aer condiționat, fără un geam deschis. De abia încap oamenii, nu mai vorbim dacă mai avem vreo geantă mai mare sau vreun geamantan”, a declarat o studentă din Iași.

La ora 10:30, reporterii BZI au ajuns în gara din Pașcani, unde au observat foarte mulți călători care așteptau trenul, care venea de la Suceava și mergea la Iași. Noi ne-am luat bilet pentru trenul de la ora 11:35, așteptat de tot la fel de mulți oameni. Locurile au fost ocupate rapid de către călători, oamenii își puneau bagajele unde apucau, inclusiv la capetele vagoanelor, deoarece locurile destinate acestora erau mici. Dacă în trenul Iași – Pașcani de la ora 09:07, 10 călători își puteau alege locul dorit, având la dispoziție 3 vagoane, acum, călătorii stăteau cum apucau, în singurul vagon supraetajat pus la dispoziția lor. Situația a fost neschimbată, reporterii BZI observând aceeași mizerie pe scaune, mesele și geamurile murdare și băile pe care atunci când le vezi, te gândești că mai bine te abții.

Condițiile mizere din trenul CFR, care circulă pe ruta Iași – Pașcani, sunt cunoscute de cei care fac naveta sau merg ocazional cu acesta. Oamenii sunt nevoiți să suporte mizeria, aglomerația și înădușeala.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`