Prima pagină » Actualitate » Oameni uitați de familii! Locul din Iași în care bătrânii dau lecții la distracție celor tineri! Ce se întâmplă aici este de necrezut! – FOTO, VIDEO

Oameni uitați de familii! Locul din Iași în care bătrânii dau lecții la distracție celor tineri! Ce se întâmplă aici este de necrezut! – FOTO, VIDEO

23 nov. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Bătrânii uitați de familii, divorțați, văduvi sau necăsătoriți din Iași au găsit locul în care viața arată altfel. Un centru pentru vârstnici le oferă tot suportul de care au nevoie. Pentru a premedita sau vindeca depresia, aceștia participă la diverse activități de grup. S-au legat prietenii pe viață și au devenit uniți ca o familie.

Există un loc în Iași unde bătrânii abandonați, divorțati, văduvi sau necăsătoriți își petrec timpul liber pentru a scăpa de singurătate, o a doua casă, așa cum ar numi-o unii. Peste 150 de beneficiari ai Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice „Vovidenia” se bucură de activitățile de timp liber organizate de instituție, în ultimii ani de viață. De la sport, la cluburi de Rummy, la cursuri de lucru manual, bătrânii care merg zilnic la „Vovidenia” declară că din anul 2014 nu-și mai pot vedea viața altfel. Acolo au legat prietenii, s-au reîntâlnit cu persoane din tinerețe și găsesc un refugiu împotriva depresiei instalate din cauza singurătății. Mulți dintre aceștia consideră membrii cluburilor ca pe o familie.

Încadrarea bătrânilor în societatea activă

Centrul de Zi pentru Persoanele Vârstnice oferă servicii sociale vârstnicilor din municipiul Iași, în vederea prevenirii și depășirii unor situații de vulnerabilitate, dificultate, dar și pentru prevenirea excluziunii sociale și marginalizării. Scopul centrului este de a-i ajuta pe bătrâni să-și crească calitatea vieții. Mulți dintre aceștia nu au familii, iar dacă nu ar participa la activități, bolile mentale și cele fizice s-ar instala mult mai de timpuriu.

„În acest moment avem 150 de beneficiari în centrul nostru și 26 de persoane pe lista de așteptare. În cadrul centrului organizăm consiliere psiho-socială și informare în vederea depășirii situațiilor de criză specifice vârstei, dar și informare asupra drepturilor sociale și juridice. E un spațiu prielnic de socializare și petrecere a timpului liber. Organizăm terapie ocupațională, excursii, jocuri de societate, spectacole de teatru și multe altele. Totodată, beneficiarii primesc servicii medicale primare de întreținere și recuperare”, spune Violeta Drăgan, șefa centrului.

Ajutor pentru cei uitați de familii

În centrul mai sus menționat vin 130 de femei și 20 de bărbați. Din numărul total, 56 sunt văduve, 36 divorțate, 34 căsătorite și două necăsătorite. Din totalul de 130 de senioare, 48 au cel puțin un copil plecat în străinătate. Conducerea centrului susține că principalele nevoi ale seniorilor sunt nevoia de socializare și petrecere a timpului liber în colectivitate, nevoia de creștere a confortului psihic, dar și reducerea efectelor îmbătrânirii.

„Noi, în calitate de angajați, ne păstrăm mereu pozitivi și cu zâmbetul larg pe buze. De multe ori, aceștia vin încărcați cu stări negative din cauza singurătății. Noi încercăm să le transmitem mesajul că nu sunt singuri și că vârsta nu ar trebui să-i închidă în casă, să stea pe loc. Sunt mulți bătrâni care din cauza singurătății se îmbolnăvesc. Am creat aici un cadru familial ca lor să nu le lipsească sentimentul de apartenență. Ne dorim nespus să le fim alături necondiționat”, mai adaugă Violeta Drăgan, șefa centrului.

„Bătrânețea este grea”

Teofilia Muha are 75 de ani și este una dintre beneficiarele Centrului „Vovidenia”. Încă de la inaugurarea centrului, aceasta este membru activ. Aceasta povestește că din momentul în care a intrat la pensie s-a axat pe educarea nepoților și îngrijirea casei. După ce nepoții au crescut, a simțit nevoia să se retragă și să-i lase să prindă aripi.

„Eu sunt una dintre beneficiarele norocoase ale centrului. Eu am familie și nepoți. Am lucrat la Antibiotice ca tehnician chimist și când am ieșit la pensie, am simțit că viața mea se va termina. Eu am fost o persoană activă. Am avut noroc că m-am luat cu nepoții, de altfel nu știu ce s-ar fi întâmplat. Bătrânețea este grea. Pentru mine nu a fost chiar așa rău, însă am prieteni aici care nu au familii sau care au căzut la pat. Este îngrozitor să știi că nu ai pe nimeni și mai ești și bolnav”, povestește Teofilia.

Cum arată prieteniile în ultimii ani de viață

Senioara, membră activă a centrului, povestește că din 2014, de când s-a inaugurat „Vovidenia”, nu își mai poate vedea viața fără activitățile și prietenii pe care i-a dobândit. Activitatea sa preferată este clubul de Rummy, dar a participat și la cluburile de sport. Teofilia spune că a legat prietenii atât de strânse cu membrii grupului încât, atunci când cineva este bolnav, merge în weekend la el acasă pentru a mai juca o partidă de Rummy.

„Avem o prietenă pe care am cunoscut-o aici la centru și care, din cauza vârstei și a bolii, a căzut la pat. Împreună cu câțiva membri din grup am mers la ea acasă și am jucat Rummy și am mai stat de vorbă. Ne-a mulțumit din tot sufletul. Fiecare pe rând vom ajunge, probabil, în situația ei”, mai spune Teofilia.

Dor de dans, oameni uitați

Femeia spune că cel mai tare îi este dor să danseze, să danseze ca în tinerețe. Îi este dor să cânte și să uite de povara bătrâneții. Oameni cu funcții, oameni care au însemnat ceva pentru societatea românească, ajunși la bătrânețe, sunt de multe ori uitați ca paginile vechi dintr-o carte uzată. Incluzându-i în societate e un semn de mulțumire pentru ceea ce au făcut pentru noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`