Prima pagină » Titlurile zilei » O vulpe a pus pe jar autoritățile din Iași, după ce a ajuns pe străzile din centrul orașului. Nimeni nu a reușit să prindă animalul periculos: „Poate să fie turbată”
O vulpe a pus pe jar autoritățile din Iași, după ce a ajuns pe străzile din centrul orașului. Nimeni nu a reușit să prindă animalul periculos: „Poate să fie turbată”

O vulpe a pus pe jar autoritățile din Iași, după ce a ajuns pe străzile din centrul orașului. Nimeni nu a reușit să prindă animalul periculos: „Poate să fie turbată”

23 nov. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

O vulpe a pus pe jar autoritățile din Iași, după ce oamenii au depistat animalul prin centrul orașului. Ieșenii s-au speriat că ar putea ataca pe cineva și să transmită boli

Ieri dimineață, 22 noiembrie 2024, cetățenii au observat vulpea pe strada Costache Negri, în spatele Halei Centrale. Un cetățean a sunat imediat la 112 pentru a anunța autoritățile. La fața locului a ajuns un echipaj de jandarmerie, însă nu au găsit animalul.

Vulpea a pus autoritățile din Iași pe jar

Oamenii au cerut imediat sprijinul autorităților, deoarece se temeau că ar putea mușca pe cineva. Animalul este de dimensiuni mici și are o culoare cenușie închis. Ulterior, a mai fost văzută și în pasajul de la Hala Centrală. Nimeni nu știe cum a putut ajunge în centrul orașului, însă este speriată și dezorientată. Nu este prima dată când o vulpe se apropie de oameni în municipiul Iași.

„Mi-am dus dimineața copilul la școală, când am văzut animalul. Inițial, nu știam ce era, după mi-am dat seama că este o vulpe. Am sunat la 112 și mi-au spus că vor trimite un echipaj de la Jandarmerie să verifice. Sper că totul va fi în regulă cu animalul și că nu va avea nimeni de suferit”, povestește Andrei, un bărbat din Iași.

Prima dată, la fața locului a ajuns un echipaj de la Jandarmeria Iași, însă nu era nici urmă de vulpe.

„Într-adevăr, un echipaj de la Jandarmeria Iași a mers la fața locului, însă animalul nu a mai fost găsit”, a transmis Loc. Col. Mihai Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Iaşi.

Oamenii nu trebuie să se apropie de animal

Specialiștii atenționează persoanele care văd vulpea să nu se apropie de ea. Aceasta poate fi purtătoare de boli și poate deveni agresivă în prezența oamenilor. Pentru oameni, nu există tratament în cazul infectării cu rabie, fiind o boală fatală. Vulpea poate ataca alte animale din oraș și să le transmită boală, astfel că riscul unui focar este foarte mare.

„Ne-am apropiat foarte mult de teritoriul lor, astfel că ea a venit în oraș pentru căutarea hranei. Poate fi foarte periculoasă dacă are rabie. Oamenii nu trebuie să se apropie de ea și să nu încerce să o prindă, că pot fi mușcați. Cu siguranță a venit din pădurile din zona limitrofă a orașului, sunt mii de vulpi în aceste păduri. Ea va căuta hrană prin oraș ca să supraviețuiască, este posibil să se întoarcă singură în pădure, în caz de nu găsește. Colegii mei vor monitoriza situația”, a transmis Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.

Angajații de la Salubris caută animalul pentru a-l prinde, iar ulterior va fi verificat de rabie la un cabinet veterinar. Vulpea va fi eliberată într-o pădure din jurul Iașului.

„Am aflat ce s-a întâmplat, am trimis mai multe echipe în căutarea animalului. Îl vom tranchiliza, după care îl vom duce la un cabinet veterinar pentru a verifica dacă nu are rabie. Ulterior, va trebui să eliberăm vulpea în sălbăticie”, a precizat Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

Cazurile de rabie pot fi fatale pentru oameni dacă nu se intervine extrem de repede după ce persoana a fost mușcată. DSVSA desfășoară o campanie de vaccinare antirabie.

„Cel mai bine, dacă văd vulpea, să sune la Poliție sau la DSVSA Iași. Să nu se apropie de ea, pentru că poate să muște, să fie turbată. Momentan, nu știm de unde a venit. Noi demarăm o campanie, împreună cu cei de la asociațiile de vânători, de aruncare a momelilor împotriva rabiei, manual. În anii precedenți, campania se desfășura pe cale aeriană, însă acum va fi cu colegii medici veterinari și cei de la asociațiile de vânătoare”, susține Gabriel Ciobanu, director general al DSVSA Iași.

Autoritățile din Iași sunt în căutarea vulpii, înainte de a mușca pe cineva. Animalul poate fi extrem de periculos în cazul în care este purtător de rabie și mușcă pe cineva.

Comentarii
  • A venit sa voteze cu psd ca e de-a lor. :)))

  • Dacă caută hrană și adăpost nu înseamnă că este turbată. Dați cu piatra primii?

  • ce articol 1d10t
    turbata e mamica ta

  • Om umblat prin lume

    Lasă că e bine sa mai vina pe la oraș vulpile. Mănâncă șobolanii care aproape au invadat orașul. Poate nu știați dar Londra este plina de vulpi care sunt protejate de autorități tocmai din cauza ca mănâncă șobolanii și mai nou șerpii din oraș.

  • Am văzut vulpite pe 2 picioare în centru 🤣

  • Articol cretin

    Acum o grămadă de isterici se vor simți amenințați de turbare și saca vor pune mana pe bietul animal o sa facă prăpăd.

    Cretini mai sunteți în redacția aia.

  • Saracele animale salbatice. Daca se defirseaza masiv pe langa Iasi. Vara aceasta mi-a sarit o caprioara in fata in Gradina Botanica, la 200 m de lac.

  • Seamana cu scroafa de Sosoaca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024