Unul dintre cele mai de durată litigii de pe rolul instanțelor ieșene s-a încheiat recent la Curtea de Apel Iași. În cadrul procesului, mai multe persoane și-au disputat un imobil din municipiul Iași. Dosarul a durat aproximativ 14 ani. Recordul la Iași îl deține, totuși, un proces care a durat 18 ani doar la instanța de fond, respectiv la Judecătoria Iași
Imaginea Justiției este afectată adesea de viteza cu care se desfășoară unele procese. Opinia publică este uneori indignată cu privire la faptul că, în anumite situații, procesele ajung să dureze ani buni. Totuși, greșeala pe care o poate face omul de rând este de a generaliza.
Mai mult, opinia publică dă vina din start pe sistemul judiciar, care, în unele situații, își dovedește vulnerabilitățile. Pe de altă parte, în astfel de cazuri, vina ar trebui să fie împărțită, deoarece toți participanții la actul judiciar și-ar putea reproșa câte ceva.
Peste un deceniu de judecată
Recent, în instanțele ieșene s-a încheiat un dosar care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 14 ani. Este vorba despre o cauză ce avea ca obiect partajul judiciar (partaj succesoral) și în care au fost implicate mai multe persoane.
Pe data de 5 septembrie 2006, la Judecătoria Iași a fost depusă o acțiune în cadrul căreia au fost implicate 18 persoane, fie ca reclamanți, fie ca intervenienți, fie ca mandatari sau moștenitori. Pe scurt, cele 18 persoane au dorit să își împartă un imobil din municipiul Iași.
La instanța de fond, dosarul a tot fost amânat până pe data de 4 martie 2011, când a fost emisă prima sentință. Ulterior, decizia a fost atacată, cauza ajungând la Tribunalul Județean. Acolo, apelul a tot fost amânat până pe data de 7 martie 2014, când a fost dată o soluție.
Mai apoi, cauza a ajuns la Curtea de Apel Iași, unde dosarul s-a încheiat recent. În total, a fost vorba despre zeci de amânări, fie din cauza absenței avocaților, a părților implicate în proces, din pricina absenței unor documente care ar fi trebuit să fie depuse la dosar ori pentru a putea emite sentințele.
Peste 40 de camere și peste 50 de dependințe
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, reclamantul N.B., în nume propriu și pentru reclamanta M.K., a chemat în judecată mai multe persoane, pentru ca instanțele să dispună partajul succesoral al unui imobil situat în municipiul Iași, în sensul lichidării stării de indiviziune în raport cu cotele cuvenite moștenitorilor.
Reclamanții au precizat că imobilul în litigiu le-a aparținut bunicilor, care au avut șapte copii, iar aceștia au avut, la rândul lor, moștenitori.
„Imobilul succesoral a fost preluat de Stat fără titlu și a făcut obiectul unei acțiuni în revendicare introdusă de trei dintre cei zece moștenitori, pronunțându-se o sentință civilă pe data de 30 septembrie 1999, rămasă definitivă și devenită irevocabilă. Imobilul a fost predat de DAFIS către moștenitori pe data de 14 ianuarie 2000. Nouă ne revine o cotă succesorală de câte 1/5 din întreg imobilul, compus din trei corpuri de clădire structurate pe parter și etaj, cu 41 de camere (688,69 mp), 52 de dependințe principale (322,48 mp), 28 de dependințe secundare (193,38 mp) și un teren în suprafață de 1.080 mp”, au precizat reclamanții.
La rândul lor, pârâții au depus la dosar o întâmpinare, prin care au solicitat respingerea acțiunii.
„Suntem singurii interesați de soarta acestui imobil, iar reclamanții ar fi putut interveni în procesul de revendicare ca intervenienți în interes propriu, întrucât au cunoscut că exista acel proces. Noi suntem singurii care au stat în numeroase procese promovate de terți în vederea apărării dreptului nostru de proprietate”, au menționat pârâții în fața judecătorilor.
Judecătoria Iași a admis în fond acțiunea civilă
Judecătoria Iași a admis în fond acțiunea civilă pentru împărțeală judiciară formulată de reclamanți, dar și cererile reconvenționale formulate de pârâții-reclamanți.
„Instanța constată că reclamanților li se cuvine o cotă de 1/5 din masa bunurilor de împărțit”, au menționat, pe scurt, magistrații.
Sentința a fost atacată, iar Tribunalul Iași a respins apelul formulat și a păstrat sentința emisă de prima instanță. În luna decembrie 2019, Curtea de Apel Iași a emis o ultimă decizie în acest caz:
„Instanța suspendă judecarea cauzei pentru lipsa părților. Irevocabilă.”
Record: 18 ani, la fond
Vreme de mai bine de 18 ani, șase frați vitregi s-au judecat pentru ieșirea din indiviziune, adică pentru împărțirea unui teren de aproximativ cinci hectare și a unei case din comuna Aroneanu. Totul a început în 1992, când frații Aurel Zlăvog, Argentina Niculiță și Zina Boghiu și-au chemat în judecată mama vitregă și pe frații vitregi, din a doua căsătorie a tatălui lor.
Cei trei reclamanți doreau ca averea părinților lor să fie împărțită conform legii, motiv pentru care i-au dat în judecată pe Paraschiva (mama vitregă), Marcel, Maria și Dumitru Zlăvog (frații vitregi).
După nenumărate termene, suspendări și repuneri pe rol consecutive, abia în cursul anului 2010 a fost emisă o sentință la prima instanță, respectiv la Judecătoria Iași.
De remarcat este, totuși, faptul că astfel de situații sunt excepții de la regulă, iar, în mod normal, dosarele aflate pe rolul instanțelor ieșene nu durează atât de mult timp.