Prima pagină » Local » O ucraineancă din Odesa caută un loc de muncă la Iași

O ucraineancă din Odesa caută un loc de muncă la Iași

31 mart. 2022, 02:00,
Ana Crețu, în Local

Natalia Popova este o ucraineancă din Odesa și, împreună cu copiii ei, a venit la Iași. Războiul din Ucraina a constrâns multe familii să fugă din țară și să își găsească refugiu în țările din Europa. Femeia are 31 de ani și caută un loc de muncă la Iași, pentru a-și asigura un venit pentru familia ei. Natalia are experiență în sfera masajului terapeutic și nu numai. Aceasta își dorește un loc de munca sau măcar ceva part-time și este în așteptarea unor oferte

De când a început războiul în Ucraina câteva sute de mii de persoane au trecut granițele țării și au ajuns în România, unde au găsit adăpost și sprijin. Aceștia încearcă să găsească un loc de muncă, pentru a reuși să își asigure traiul pentru o perioadă. Românii au dat dovadă de solidaritate indiferent de statut, oameni simpli din România acceptând să primească la ei în casă refugiați din Ucraina și ajutându-i cu orice au nevoie.

 o persoana care maseaza spatele unei femei

Ucraineanca solicită ajutorul celor care cunosc pe cineva care dorește să angajeze o persoană care are cunoștințe în  domeniul masajului

Ucraineanca din Odesa a fugit de frica bombardamentelor

o navă care a fost bombardată în odessa

Războiul din Ucraina a constrâns multe familii să fugă din țară și să își găsească refugiu în țările din Europa

Femeia a posta pe grupul de pe Facebook ”Iașul alături de Ucraina“ un anunț prin care solicită ajutorul celor care cunosc pe cineva care dorește să angajeze o persoană care are cunoștințe în domeniul masajului.

”Timp de aproape 5 ani am lucrat făcând masaj terapeut-clasic, anticelulitic, modelaj, thailandez și masaj facial. Îmi place foarte mult meseria și vreau să găsesc o oportunitate de a o continua, dar voi lua în considerare opțiuni”, se arată în postarea Nataliei Popova.

Natalia a fugit din iadul de la Odesa alături de fiul de 13 ani și de fiica de 5 ani. Împreună cu ei a plecat și o vecină care are o fetiță de patru ani jumăte.

”Din Odesa am plecat mai mult de frică, dar și din cauza bombardamentelor care au fost în dreptul bazelor militare. Atunci când am plecat din oraș, trupele rusești nu trăgeau în clădirile locuitorilor, dar casele noastre sunt amplasate foarte aproape de bazele militare, astfel zona este destul de periculoasă. Copiii mei au fost norocoși să vadă doar odată cum este să stai în beci. Vecinii alergau disperați, iar casele au fost zguduite de sunetele puternice de la bombe”, a menționat ucraineanca.

Natalia Popova caută un loc de muncă și își dorește foarte mult să se angajeze la Iași.

”Îmi doresc să găsesc un loc de muncă. Aș lucra și ca voluntar, dar nu știu unde să merg ca să ajut. Am nevoie să mă ocup cu ceva, pe lângă faptul că trebuie să îmi asigur familia pe plan financiar. Am nevoie să îmi găsesc o ocupație care să îmi distragă măcar puțin atenția de la războiul din țara mea. Soțul meu lucrează în Ucraina, cadrul medical pe ambulanță, dar aici avem nevoie să ne descurcăm financiar. Noi economisim banii cu grijă”, a declarat Natalia.

refugiati cu genti si bagaje pe strada

De când a început războiul în Ucraina, milioane de persoane au trecut granițele țării și au ajuns în România, unde au găsit adăpost și sprijin

Cum este viața mamei din Ucraina, refugiată la Iași

o femeie cu un copil langa o taraba cu ajutoare

Românii au dat dovadă de solidaritate, indiferent de statut

Natalia a povestit reporterilor de la BZI cum a ajuns la Iași. Aceasta nu a avut de ales pentru că era foarte periculos pentru ea și copiii ei să rămână în Ucraina.

”Noi am plecat neștiind unde mergem, dar am fi avut planul B. Fratele meu are de 5 ani reședință permanentă în Polonia, iar dacă nu reușeam să găsim aici ceva, am fi plecat acolo. În Polonia sunt foarte mulți refugiați. Acolo primesc un ajutor de stat, dar există și posibilitatea de a obține reședința permanentă. Eu îmi doresc să mă întorc în scurt timp acasă, în Ucraina. Când am plecat, am primit un mare ajutor din partea unei cunoștințe care a trecut și ea la rândul ei prin aceste situații. Astfel, m-a pus în legătură cu persoanele la care ea a rămas peste noapte. Aceasta a fost în tranzit prin România, deoarece pleca la soțul ei, care lucrează de mult timp în Polonia”, a menționat Natalia din Odesa.

Acum, femeia stă într-un apartament din comuna ieșeană Țibănești. Oameni cu inima mare din Iași i-au oferit locuința gratuit pentru o perioadă de timp. Natalia este foarte încântată de ajutorul primit, fiind uimită de felul în care oamenii simpli oferă mâncare, adăpost și sprijin emoțional.

”Am venit cu mașina mea. Acum pot spune că aș putea lucra ca șofer, la ce experiență am avut!”, a precizat Natalia.

Băiatul femeii își continuă studiile online la școala din Ucraina, alături de profesorii și colegii săi. Pe fată, Natalia încă nu a înscris-o la grădiniță. Rudele, prietenii și cunoștințele ucrainencei au rămas în Ucraina din diverse motive.

”Încep să înțeleg puțin limba română, mai mult după intonație, nivelul de limbă engleză este unul foarte slab, iar acum încep să învăț activ limba română, ca să reușesc să mă descurc câtuși de puțin. Viața mea s-a împărțit în două capitole: primul capitol a fost unul în care nu mi-am dat seama cât de fericită am fost și al doilea capitol este acesta, în care încerc să fiu puternică și optimistă”, a spus Natalia.

Ucraineanca din Odesa este dornică să își găsească un job potrivit la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *